Nieuwsbericht

Alzheimer Challenge

Iedereen vergeet wel eens wat. Toch? Alzheimer is een hersenziekte die zich niet beperkt tot ouderen. Vroeg of laat wordt een op de vijf mensen ziek. Vijf procent daarvan is nog geen 65 jaar. Vaak worden de symptomen niet of veel te laat (h)erkend, waardoor patiënten en hun naasten er alleen voor staan.

Alzheimer Challenge

Dit is de aanleiding voor de Alzheimer Challenge van Roche: een internationaal initiatief om patiënten én hun naasten te helpen om de symptomen vroegtijdig te (h)erkennen, zodat ze toegang kunnen krijgen tot sociale steun, praktische hulp en medische zorg.

Geen diagnose

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenaandoeningen, waarbij het in de meeste gevallen om de ziekte van Alzheimer gaat. Nederland telt zo’n 200.000 patiënten, een aantal dat naar schatting de komende 25 jaar zal verdubbelen. Meer dan de helft daarvan is zich niet van de diagnose bewust.

Angst voor het taboe

Het valt niet mee om te vertellen dat iemand aan een dodelijke hersenziekte lijdt die niet te behandelen is. Zeker wanneer het je patiënt betreft, je ouder, je geliefde – of jezelf. Hoe ga je daarmee om? De angst voor stigma is enorm. Er is veel te verliezen, van je rijbewijs tot waardigheid en ogenschijnlijk weinig te winnen.

Geen behandeling

Van de top tien doodsoorzaken is dementie de enige die niet te voorkomen, niet te genezen en niet te behandelen is. Althans, nóg niet. Op alle fronten wordt met man en macht gevochten voor een doorbraak. Ook bij Roche. Of en wanneer medicatie beschikbaar zal komen is echter pas met zekerheid te zeggen nadat de laatste fases van een onderzoek succesvol zijn voltooid.

De mens achter de patiënt

Roche zet zich in voor de mens achter de patiënt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Al is de ziekte nog niet te behandelen, we kunnen wel iets doen tegen de pijn van sociale isolatie, overbelasting en onwetendheid. Door samen te zoeken naar oplossingen om patiënten én hun naasten toegang te bieden tot mentale steun, praktische hulp en medische zorg.

Inspirerend brainstorm-event

Doel is samen werken aan oplossingen voor deze uitdaging. De eerste stap is een brainstorm om inzicht te krijgen in het probleem en ideeën te genereren. Met experts uit de wetenschap, de praktijk, zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, zoals prof. dr. Philip Scheltens, Jetske van der Schaar… en met jou?

 

Donderdag 14 februari 2019

In De Ruimte (IDR) te Utrecht

16.00 uur tot 20.30 uur (inloop v.a. 15.30 uur)

Met een hapje en een drankje

 

Wie weet wordt jouw idee werkelijkheid (eventueel in samenwerking met Roche). Ben jij erbij? Meld je aan bij Guido Hallie via guido.hallie@roche.com.