Nieuwsbericht

 

Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?


We denken dat we weten hoe het zit, maar vaak zijn we ons niet bewust van de effecten die uv-straling van de zon heeft op onze huid. Niemand ontkomt aan de diepgaande impact van de zon. En wolken of ramen bieden geen bescherming. Uiteindelijk kan uv-straling zelfs leiden tot huidkanker. We kúnnen ons er tegen beschermen. ‘Je huid beschermt jou, bescherm jij je huid?’ is het devies. Want zonnebrandcrème beschermt echt.

Met een speciale uv-camera hebben we mensen in beeld gebracht, waarmee de uv-schade en huidveroudering in één klap zichtbaar worden. Zonbescherming in de vorm van zonnebrandproducten kunnen je huid helpen jou te beschermen. De onderstaande video laat het effect van zonnebrandcrème op de huid zien.

uvfilm_image_v2

Overgevoeligheid voor (zon)licht tijdens behandeling
Overgevoeligheid voor (zon)licht kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor overgevoeligheidsreacties en ook specifieke geneesmiddelen kunnen als bijwerking lichtovergevoeligheid veroorzaken. Gebruikt u een geneesmiddel dat overgevoeligheid voor zonlicht kan veroorzaken? Wees in dit geval extra voorzichtig met direct en indirect zonlicht op uw huid tijdens de behandeling. Wanneer u van plan bent om de zon in te gaan, draag dan bedekkende kleding voor uw hoofd, gezicht, armen en benen om uw huid te beschermen. Bijvoorbeeld een hoed met een brede rand en kleding met lange mouwen/pijpen, een col of hoge kraag en een zonnebril die uv-straling tegenhoudt.1 Gebruik verder een lippenbalsem en een waterbestendig zonnebrandmiddel met dubbele bescherming (UVA en UVB) van minimaal factor 30. U moet zowel het zonnebrandmiddel als de lippenbalsem elke twee uur, of direct na het zwemmen of overmatig transpireren, opnieuw aanbrengen.1 Vergeet daarbij niet de handen, voeten en oren goed in te smeren. We raden u ook aan om op zonnige dagen niet achter glas in de zon te gaan zitten en ook alert te zijn bij autorijden om zonnebrand te voorkomen.

 

Bron:
1. Skin Cancer Foundation, UV Information. http://www.skincancer.org/prevention/uva-and-uvb/understanding-uva-and-uvb [geraadpleegd op 26-06-2015]