Nieuwsbericht

Afgelopen week hebben jullie wellicht een nieuw (en jong!) gezicht op kantoor gezien, dit was Roos. Zij heeft hier 5 dagen een meeloopstage gedaan. Dennis heeft haar begeleid en haar kennis laten maken met verschillende afdelingen binnen Roche. Roos (14) zit op het Melanchthon Bergschenhoek en zit in 3 VWO. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar de bevindingen van Roos!

Hoe ben je bij Roche terecht gekomen?
De vader van een vriendin is longarts. Hij werkt samen met Dennis. Ik vertelde haar dat ik graag bij een farmaceutisch bedrijf mijn 5-daagse stage wilde lopen. Tijdens deze stage is het de bedoeling dat je bij een bedrijf kijkt waar je later misschien wilt gaan werken, zodat je erachter kunt komen of je het vak in de praktijk ook interessant vind. Mijn vriendin zei dat ik haar vader moest vragen of hij bedrijven wist. Hij gaf een lijstje op en ik koos uiteindelijk Roche uit.

Wat heb je precies gedaan en geleerd?
Tijdens deze korte stage heb ik meegelopen met Dennis. Hij heeft me laten zien wat zijn werk inhoudt. Daarnaast heb ik met veel andere mensen gepraat over wat ze doen. Interessant om veel verschillende takken binnen het bedrijf inzicht te krijgen in wat er gedaan wordt. Iedereen vertelde ook welke studies ze gevolgd hebben en hoe ze bij Roche terecht zijn gekomen. Zo ben ik er achter gekomen dat je met veel verschillende achtergronden in deze industrie kan komen. Er werd ook uitgelegd hoe nieuwe medicijnen ontwikkeld en geproduceerd worden. Ik heb geleerd over de verschillende fases van het onderzoek en welke stappen er ongeveer gezet moeten worden voordat een medicijn op de markt komt. Ook heb ik materialen getest voor Dennis. In plaats van mij te vertellen wat hij precies doet liet hij mij de website bekijken van Esbriet. Vervolgens moest ik aan Dennis vertellen wat het medicijn doet en het bijbehorende ziektebeeld kenmerkt. Op de laatste dag ben ik samen met Dennis naar de apotheek van het VU Medisch Centrum geweest in Amsterdam, om tenslotte te zien wat de eindproducten van Roche zijn.

Conclusie over je stage bij Roche
Voor deze stage wist ik eigenlijk niet echt dat de farmaceutische industrie zo’n slechte naam had. Daarover hoorde ik tijdens mijn stage van verschillende mensen. Om die reden vroeg ik mij af: ‘Wat vindt het bedrijf Roche belangrijker: veel winst, maar niet iedereen kan het medicijn betalen of bijna geen winst, maar iedereen kan het betalen?’ Ik heb deze vraag gesteld en kreeg hier uitgebreid antwoord op. Kort samengevat; het is belangrijker dat iedereen de medicijnen kan betalen dan dat er winst is, maar de kosten moeten wel betaald worden. Dit vind ik een erg goed antwoord. Als er namelijk bijna geen winst is, dan kunnen er ook geen nieuwe medicijnen ontwikkeld worden. Door het patent zijn de prijzen van de producten hoger. Verder heb ik geleerd hoeveel onderzoek er wordt gedaan voor 1 medicijn. Dit had ik voor mijn stage niet kunnen bedenken.

Vond je het leuk?
Ik vond het erg leuk! Ik heb veel geleerd van deze stage en iedereen was aardig! Ik zou later nog steeds graag in de farmaceutische industrie willen werken, maar ik weet nog niet precies waar en in welke functie. Heel erg bedankt voor deze stage en dat jullie me geholpen hebben. Het was enorm leuk!