Nieuwsbericht

Xenia wint Breast Friends Award 2015

Xenia heeft de door Roche Nederland in het leven geroepen Breast Friends Award 2015 gewonnen. Dat is zaterdag 3 oktober bekendgemaakt tijdens de openingsceremonie van de A Sister’s Hope 40k Walk in Amersfoort. De Award werd voor de achtste keer uitgereikt aan een initiatief dat op uitzonderlijke wijze bijdraagt aan het welzijn van mensen met borstkanker.

Xenia creëert een veilige, huiselijke omgeving voor jonge mensen die intensieve, verpleegkundige en medische zorg nodig hebben. Jongeren met ziekten als borstkanker vinden bij Xenia een (tijdelijk) thuis. “Doordat wij niet de ziekte, maar het leven centraal stellen, bieden we jongeren een plek waar zij weer even zichzelf kunnen zijn. Samen de stad in, maar ook onder leeftijdsgenoten delen wat je voelt. Onze deur staat altijd open voor bezoek, wij leven met elkaar, niet met de ziekte,” legt oprichtster Jacqueline Bouts uit. Als verpleegkundige werkte zij met ernstig zieke jongeren. Zij ontdekte dat voor jongeren in de leeftijdscategorie van 16 tot ongeveer 35 jaar geen hospice en logeeropvang in Nederland bestond. Het idee dat er in Nederland goede opvang voor deze groep moest komen liet haar niet meer los.

De winnares van de Breast Friends Award van dit jaar realiseerde in april 2014 haar droom. “Je bent als zieke tiener te oud voor het kinderziekenhuis of kinderhospice, maar nog niet zo oud dat de volwassenenzorg je biedt wat je zoekt. Je bent net nog niet zelfstandig, maar wel beperkt – wat wil je dan? Op eigen benen staan, maar met de zorg die je nodig hebt. Dat bestond nog niet in Nederland, en nu, dankzij een initiatief in Leiden wel. Samen met 100 vrijwilligers en verdere ondersteuning van professionals leven jongeren met een levensduurverkortende of bedreigende ziekte in ons huis. Onder die vrijwilligers zijn ook jongeren met kanker, gelukkig soms ook succesvol behandeld. Zij snappen waar onze gasten mee kampen en helpen daarbij waar gepast. Wij kunnen op het gebied van psychosociale zorg, op basis van ervaringsdeskundigheid en professionele ervaringen, begeleiding op maat bieden aan jongeren met borstkanker.”

Met het geldbedrag van de prijs (5.000 euro) gaat Xenia het huis nog meer inrichten naar de wensen van de jongeren. “Het traditionele ziekenhuismeubilair past niet goed bij de leefstijl van onze jongeren. Wij zullen zes nieuwe, moderne en speciaal ontworpen nachtkastjes aanschaffen. Dat kunnen wij op deze manier mogelijk maken,” besluit een dankbare Jacqueline Bouts.