Media Release

Woerden, 12.10.2017

12 oktober 2017: Wereld Reumadag benadrukt belang vroege diagnose

Dit jaar benadrukt Wereld Reumadag met haar slogan Don’t delay, connect today het belang van een vroege diagnose. Reuma is niet één ziekte maar een verzamelnaam voor meerdere reumatische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis, artrose en jicht. Voor alle vormen van reuma is het belangrijk om vroegtijdig een arts te bezoeken en daarmee de kans op de juiste diagnose te vergroten zodat patiënten eerder een geschikte behandeling kunnen krijgen. Alleen dan kunnen ernstige fysieke klachten beperkt worden. Roche Nederland omarmt de boodschap van Wereld Reumadag van harte. Deze ziekte moet zo min mogelijk tijd krijgen om haar vernietigende werk te doen en een vroege diagnose is daarom van groot belang.

Giant Cell Arteritis

Een minder bekende vorm van reuma is Giant Cell Arteritis (GCA). GCA is een chronische, potentieel zeer ernstige, auto-immuun ziekte die veroorzaakt wordt door ontstekingen van de grote en middelgrote vaten, zoals de aorta en aftakkingen daarvan. Vaak gaat het om vaten richting het hoofd, de hersenen en armen en benen. Door de ontstekingen raken de vaten vernauwd of zelfs afgesloten, hetgeen een divers scala aan klachten en ernstige complicaties kan veroorzaken. Van hoofdpijn, slecht zicht, pijn bij het kauwen, koorts en moeheid tot in het ergste geval blindheid en overlijden. Snelle diagnose en behandeling is daarom cruciaal. GCA treft vooral vijftigplussers en twee keer zoveel vrouwen als mannen.  De exacte oorzaak is helaas onbekend.

Roche Nederland zet zich in voor nieuwe behandelingen

Roche investeert in onderzoek en werkt aan innovatieve manieren om de klachten van reumapatiënten zoveel mogelijk te verlichten. Wij geloven dat we met innovatieve geneesmiddelen het verschil kunnen maken. Dat is waar we ons voor inzetten. Elke dag weer.