Media Release

Maastricht, 09.03.2017

Project ‘Hoestie.nu?’ van Maastricht UMC+ wint Roche Oncology Award

Virtuele tool helpt kankerpatiënt bij het op de hoogte te houden van omgeving

Op donderdag 9 maart 2017 heeft het project ‘Hoestie.nu?’ de Roche Oncology Award 2017 gewonnen. ‘Hoestie.nu?’ is een initiatief van ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens (35) en heeft inmiddels een formele samenwerking met het Maastricht UMC+. De digitale tool helpt kankerpatiënten bij het informeren van hun sociale omgeving over hun ziekte. De prijs voor het meest innovatieve project ten behoeve van kankerpatiënten, ter waarde van 50.000 euro werd in Arnhem tijdens het multidisciplinaire congres ‘Therapie op Maat’ aan het Oncologiecentrum van Maastricht UMC+ overhandigd.

Bij kanker komt de communicatie tussen patiënt en hun sociale omgeving vaak onder druk te staan. De patiënt voelt zich verantwoordelijk om iedereen te informeren, maar heeft er geen energie voor. Tegelijkertijd reageren familie en vrienden soms krampachtig of durven helemaal geen contact op te nemen. Daarom kreeg ervaringsdeskundige Anna-Eva Tulkens het idee om een digitale tool te ontwikkelen die communicatiedrempels verlaagt en het psychosociale welzijn verbetert van zowel patiënten als hun naasten. Om dit te realiseren, richtte zij de Stichting Hoestie op en ging ze de samenwerking aan met het Oncologiecentrum van het MUMC+ om de tool te testen, te verbeteren en op te schalen.

Virtuele tool op maat voor kankerpatiënt

De digitale tool bestaat uit een website die patiënt en zijn naasten een gezamenlijke, besloten en overzichtelijke virtuele ruimte biedt voor communicatie over verschillende aspecten van de gezondheidsreis. Zo is er een tijdlijn waarop belangrijke momenten kunnen worden aangegeven, zoals behandelingen en controles. Daarnaast is er ruimte voor korte updates en kan de patiënt aangeven op welke manier hij of zij contact wil met de omgeving. Per onderdeel kan worden aangegeven voor wie het beschikbaar is. Zo kunnen onderdelen alleen beschikbaar zijn voor familie, terwijl andere onderdelen ook voor collega’s te lezen zijn.

“Wij zijn enorm trots en dankbaar dat we deze award in ontvangst mogen nemen. Door het winnen van deze award is de stichting in staat om haar huidige website op te schalen. Dit betekent dat we de feedback van de eerste test-patiënten kunnen verwerken en vervolgens de website beschikbaar kunnen maken voor gebruik in het Maastricht UMC+, en op langere termijn voor gebruik op nationaal niveau”, aldus Anna-Eva Tulkens.

Roche Oncology Award

De Roche Oncology Award wordt uitgereikt aan een initiatief dat op vernieuwende wijze bijdraagt aan het welzijn van mensen met kanker en het verbeteren van de oncologische zorg. Met deze Award willen we bijzondere initiatieven een podium bieden. Roche stelt een bedrag van maximaal 50.000 euro beschikbaar aan een project waarin het voordeel voor patiënten met kanker, het innovatieve karakter en het verbeteren van de oncologische zorg of onderzoek centraal staan. De Award is voor de derde keer uitgereikt.