Media Release

Woerden, 19.03.2018

Nieuw tijdschrift ‘MultipleS’ draagt bij aan empowerment van mensen met MS

Op maandag 19 maart 2018 is aan Joyce de Fluiter-Daniels door neuroloog Elske Hoitsma, van het MS-centrum van Alrijne Ziekenhuis, het eerste exemplaar uitgereikt van MultipleS, een magazine voor mensen met MS en hun naasten. De behandeling van multiple sclerose (MS) kan erg verschillen. Dit betekent dat mensen met MS zelf goed geïnformeerd moeten zijn over de mogelijkheden, en mondig genoeg moeten zijn om zelf een stem te hebben in de behandeling. Het nieuwe tijdschrift wil MS-patiënten - én hun naasten- voorzien van een brede basis aan informatie.  MultipleS is gratis en wordt verspreid door neurologen en MS-verpleegkundigen.

De behandeling van MS is heel persoonlijk. Er spelen veel factoren mee: om welke vorm van MS gaat het? Is de ziekte actief? Hoe ziet het dagelijkse leven eruit en welke rol heeft MS daarin? Hoe kun je blijven werken? Is er een zwangerschapswens? Welke impact heeft MS op je seksleven? Het is belangrijk dat je als patiënt laat weten wat er in je leven speelt en wat je zelf belangrijk vindt. Pas dan kan samen met de arts de juiste behandeling worden bepaald. In het nieuwe tijdschrift vertellen mensen met MS hoe zij met deze vragen zijn omgegaan.

Patiënt is medebepalend in keuze voor behandeling

Betrouwbare informatie is op het internet soms lastig te vinden. Dit was reden voor Roche Nederland om het tijdschrift MultipleS uit te brengen. Hierin staan interviews met MS-specialisten die de behandelmogelijkheden schetsen en met mensen met MS die vertellen hoe zij hun leven vormgeven. Daarnaast biedt het tijdschrift tips hoe je je beter kunt voelen en inspiratie om een goed gesprek te voeren met je partner, werkgever of vrienden. Het tijdschrift is ook bedoeld voor naasten, die vaak veel impact ervaren maar nog te weinig aan bod komen. Met dit tijdschrift wil Roche bijdragen aan ‘empowerment’ van mensen met MS, zodat zij de zorg durven vragen die nodig is en zelf meer grip krijgen op hun leven met MS en op de behandeling. Het eerste verhaal uit het magazine vind je hier: MShebjenietalleen.nl/multiples.