Media Release

Woerden, 12.04.2017

Roche in de Access to Medicine Index (ATMI)

De Access to Medicine Index (ATMI) ranking laat zien in hoeverre de twintig grootste farmaceutische bedrijven van de wereld medicijnen, vaccins en diagnostische materialen toegankelijk maken voor arme landen. Roche onderhoudt goed contact met de Access to Medicine Foundation (ATMF) en vindt toegang tot medicijnen voor elke patiënt die ze nodig heeft, van het grootste belang.

 

 

De belangrijkste reden voor de lage positie in de ranking is, dat tot op heden medicijnen tegen kanker niet in deze index worden meegenomen. Aangezien Roche de nummer één van de wereld is op het gebied van innovatieve geneesmiddelen tegen kanker en vrijwel geen andere medicijnen maakt, kan Roche in deze lijst geen goede positie verwerven.

Inmiddels realiseert ook de ATMF zich dat bepaalde typen kanker (bijvoorbeeld borst- en baarmoederhalskanker) een enorme kostenpost vormen voor arme landen. Onderzocht wordt of ze deze ziektebeelden de volgende ronde al dan niet moeten meenemen. In de loop van het jaar wordt duidelijk of dat ook inderdaad voor 2017 zal gebeuren. In dat geval zullen wij graag data aanleveren voor deze index. Roche zet zich op diverse manieren in voor de toegankelijkheid van medicijnen in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden. Eén van de bekendste voorbeelden daarvan is de Train of Hope.

Roche blijft in dialoog met de Access To Medicine Foundation over dit onderwerp en draagt in 2017 graag bij aan ontwikkelingen om het ‘oncologie-landschap’ in kaart te brengen. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om in 2018 dit type medicatie in de ATMF-onderzoeksmethodiek mee te nemen.