Media Release

Woerden, 11.01.2021

NRC Special: De patiënt in de regie

Denk, praat en beslis zelf actief mee als patiënt

Patiënten kunnen in toenemende mate de regie pakken in hun ziekteproces. Van preventie en zelfmonitoring tot medicatie toedienen en inspraak hebben in het te volgen zorgtraject. De mogelijkheden nemen alleen maar toe, mede dankzij de snelgroeiende digitale toepassingen zoals apps, e-health en online diensten.

Op 19 december 2020 verscheen in het NRC onze vierde XTR-bijlage van het jaar. Deze keer met inspirerende verhalen van patiënten, (mantel) zorgers en zorgverleners waarin zelfregie centraal staat. Met als doel het maximale uit de behandelmogelijkheden te halen.

Alle artikelen zijn online te lezen:

 

Sheri Morin, Chief Purpose Office Roche Nederland

Het belang van de patiënt verbindt ons

Vandaag werken aan wat de patiënt morgen nodig heeft: dat is wat Roche doet. Het is onze purpose of doel, die richting geeft aan alles wat we doen. En als Chief Purpose Officer is het mijn taak om iedereen daarbij te faciliteren, de voorwaarden te scheppen voor hen om dat te doen.  

Lees meer

 

Bram Verbrugge met dochter Sara

'Een doorbraak is mogelijk’

Wat doe je als je kind een zeldzame spierziekte heeft en er geen stichting of organisatie blijkt voor deze aandoening? Het overkwam Bram en Emine Verbrugge: hun vijfjarige dochter Sara heeft MDC1A. Ze namen zelf het heft in handen en richtten Stichting Voor Sara op. Met succes

Lees meer

 

Paul Bouter en Pleun Wouters

e-Health helpt zorgverleners en patiënt

Diabetes heeft enorme impact op het leven van mensen die deze aandoening hebben. Daarom bundelden twee ziekenhuizen in Brabant hun diabeteszorg om zo de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen. Te genezen valt de ziekte (nog) niet, maar de kwaliteit van leven kan wel worden verbeterd door de inzet van e-health.

Lees meer

 

Shutterstock

Uitgestelde zorg betekent minder grip op eigen regie

Van screenings en consulten tot behandelingen: tijdens de huidige coronacrisis is er veel reguliere zorg uitgesteld. Maar betekent dit per definitie dat de patiënt daarmee grip op de regie verliest? Of blijkt dat in de praktijk mee te vallen?

Lees meer

 

 

Cees Smit

'Een leven lang regie houden, is belangrijk’

Een zo normaal mogelijk leven leiden, dat is altijd het doel van Cees Smit (70) geweest. Vanwege zijn hemofilie was dat niet altijd makkelijk. Maar dankzij zijn nieuwsgierigheid en een forse dosis doorzettingsvermogen is het hem gelukt. En ondersteunt hij andere patiënten.

Lees meer

 

 

Visual: Richard Wouters / Axioma

'Dit kan het leven van de patiënt dragelijker maken’

Nog altijd zijn er geen medicijnen om de ziekte van Alzheimer adequaat aan te pakken. Ben Aalderink van Roche Diagnostics pleit voor sneller testen, om op basis van een vroege diagnose een gepersonaliseerde behandeling aan te bieden als die beschikbaar komt.

Lees meer

 

Maaike Schuurman

'De hele zorgketen begint bij een goed gesprek’

Maaike Schuurman is belangbehartiger Samen Beslissen bij Borstkankervereniging Nederland. Hoe kijkt zij aan tegen shared decision making?

Lees meer