Media Release

Woerden, 28.01.2020

Deze generatie is aan Z

Zien roken doet roken. Daarom wordt op 29 januari 2020 in Rotterdam actiegevoerd voor een rookvrije omgeving waarin kinderen en jongeren veilig kunnen opgroeien. Leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium bereiden samen met professionele acteurs performances voor over groepsdruk volgen en keuzes maken. Deze worden ’s ochtends in de hal van het Sofia Kinderziekenhuis en tijdens de lunchpauze op het plein voor de school opgevoerd. ’s Middags zijn er workshops voor alle zeven tweedejaars klassen van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam die op een speelse manier inzicht geven in het spanningsveld tussen je durven onderscheiden en anderen volgen.

De performances maken deel uit van de campagne ‘Geef ook het goede voorbeeld’.  De campagne brengt een positieve boodschap met een handelingsperspectief: rook niet waar kinderen bij zijn. Op de website www.geefookhetgoedevoorbeeld.nl is het campagnefilmpje te zien waarop kinderen hun ouders tijdens herkenbare situaties nadoen. Kinderen doen hun ouders in alles na, inclusief roken. Waarna de boodschap volgt: rook niet, waar kinderen bij zijn. Helaas beginnen in Nederland dagelijks toch nog 75 kinderen met roken. Dat zijn er 27.000 per jaar met grote gevolgen voor de kwaliteit van hun leven. De actie in Rotterdam richt zich op tieners, een leeftijd waarin de ouders nog steeds belangrijk zijn maar ook de groep waarvan de jongere deel uitmaakt, zeer bepalend is.

Pleinact

Tijdens de voorbereidende repetities heeft een groep leerlingen samen met de acteurs een refrein gemaakt over groepsdruk volgen en keuzes maken. Dit is met de groep ingezongen en gemonteerd op een doorlopende energieke achtergrondmuziek. In de lunchpauze tussen 12 en 1 lopen leerlingen en acteurs Parade waarbij het refrein klinkt. Op speelse wijze wordt bewegingen en houdingen uitgevoerd, waarbij het publiek wordt betrokken. Doel: laten zien hoe makkelijk mensen geneigd zijn anderen na te doen en benadrukken dat belangrijk is daar soms weerstand aan te bieden.  De aftermovie van de act wordt breed gedeeld om ook anderen te inspireren het goede voorbeeld te geven.

Generatie Z

Rookvrije zone

Het gebied rondom Erasmiaans Gymnasium, Hogeschool van Rotterdam en het Erasmus MC is sinds september een rookvrije zone. Alle omringende organisaties, inclusief de gemeente Rotterdam willen zo bijdragen aan een Rookvrije Generatie. De rookvrije zone is geen officiële verbodsplek. Bezoekers van de zone wordt gevraagd mee te werken aan het rookvrij houden van het gebied. Door regelmatig op – ludieke – wijze actie te voeren wordt het ideaal van de Rookvrije Generatie levend gehouden. In januari wordt daarom ingehaakt op de campagne ‘Geef ook het goede voorbeeld’.

Alliantie Nederland Rookvrij

Sinds 2018 is Roche partner van de Alliantie Nederland Rookvrij. Deze Alliantie is een initiatief van drie grote fondsen, waarbij zich tal van organisaties en bedrijven hebben aangesloten. In de alliantie wordt samengewerkt aan een goed doel: een rookvrije generatie. Ook Erasmiaans Gymnasium, Erasmus MC en gemeente Rotterdam zijn partner. In hun contacten met ziekenhuizen merken Rochemedewerkers dagelijks de negatieve gevolgen van roken ondanks alle campagnes die wijzen op de negatieve gevolgen. Daarom is dit jaar besloten om het over een andere boeg te gooien en een positieve boodschap te brengen gericht op het realiseren van een rookvrije omgeving.