Media Release

Woerden, 07.02.2013

Eerste Roche Oncology Award voor patiëntenportaal van Esperanz

Op donderdag 7 februari 2013 heeft het patiëntenportaal, een initiatief van de oncologische zorgorganisatie Esperanz, de Roche Oncology Award gewonnen. De prijs ter waarde van 50.000 euro werd door professor Koos van der Hoeven namens de jury aan oncoloog Aart van Bochove, tevens medisch directeur van Esperanz, overhandigd.

Het web-based patiëntenportaal ‘Mijn Esperanz’ heeft als doel de communicatie tussen de individuele patiënt en zijn of haar zorgverleners gemakkelijker te maken. Door deze digitale toepassing heeft de patiënt op ieder moment toegang tot voorlichting op maat. Bovendien past het geheel in het beleid om patiënten meer zelf de regie te laten voeren waardoor de zelfredzaamheid toeneemt. Verder draagt het portaal bij aan een betere organisatie van zorg in de regio tussen de ziekenhuizen en huisartsen én brengt het meer efficiëntie in het werk van artsen en verpleegkundigen. De patiënt stelt samen met de verpleegkundige de eigen pagina op (met bijvoorbeeld een pil-herinneringsservice, medicijnwijzer, afsprakensysteem, voedingsdagboek, pijndagboek, psychosociale signalering of trainingen).

De Roche Oncology Award

Het farmaceutisch bedrijf Roche Nederland heeft de Oncology Award in het leven geroepen om te vieren dat Roche 50 jaar actief is in de strijd tegen kanker. Kenmerkend voor Roche is het streven naar voortdurende innovatie, dat zich uit in de vele nieuwe en waardevolle behandelmethoden die in de afgelopen 50 jaar tegen verschillende typen kanker zijn ontwikkeld. Roche erkent dat deze resultaten altijd zijn behaald in vruchtbare samenwerking met specialisten, apothekers, verpleegkundigen en kankerpatiëntenorganisaties. Een jury met vertegenwoordigers van deze groepen heeft 55 inzendingen beoordeeld op een aantal criteria, waarbij het voordeel voor de patiënt, het innovatieve karakter en de oncologische zorg/onderzoek centraal stonden. De Roche Oncology Award zal iedere twee jaar worden uitgereikt en het geldbedrag dient geheel ten goede te komen aan het winnende project.

Over Esperanz

Esperanz is een oncologisch samenwerkingsverband voor zorg, onderzoek, opleiding en preventie op het gebied van kanker. De organisatie is gevestigd op drie locaties in Noord-Holland: in het Zaans Medisch Centrum te Zaandam, het Waterlandziekenhuis te Purmerend en het Westfriesgasthuis te Hoorn. Esperanz is gericht op de kwaliteitsverbetering van de oncologische zorg voor haar patiënten.