Media Release

Woerden, 20.01.2020

Nationale HAYAcintenactie voor jongvolwassenen met kanker

Op vrijdag 24 januari 2020 verkopen vrijwilligers in 22 ziekenhuizen door heel Nederland zoveel mogelijk hyacinten. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform, dat is opgericht om overleving en kwaliteit van leven van jongvolwassenen met kanker te verbeteren. Ook Roche-medewerkers zetten zich in om geld in te zamelen voor het platform.

Per jaar horen ongeveer 2700 jongvolwassenen in Nederland tussen de 18 en 25 jaar dat zij kanker hebben. Speciaal voor deze groep, ook wel AYA’s genoemd, is er AYA-zorg. AYA staat voor Adolescents en Young Adults. Jongvolwassenen in deze leeftijdsgroep zijn namelijk te oud voor de kinder(oncologie)kliniek en met hun leeftijdsspecifieke vragen kunnen zij vaak ook niet terecht op de volwassenen afdelingen. Diverse ziekenhuizen hebben daarom AYA poli’s, een AYA lounge plek en een AYA4 community opgezet.

HAYAcintenactie

Sinds 2015 doneren de Nederlandse hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland hyacinten aan het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform. Elk jaar verkopen AYA’s samen met medewerkers van ziekenhuizen en vrijwilligers van Roche Nederland bosjes hyacinten met als doel een mooi bedrag op te halen. In 2019 bracht de actie een recordbedrag van €33.631 op. Het geld wordt onder andere ingezet om artsen en verpleegkundigen op te leiden zodat zij de juiste zorg kunnen bieden, onderzoek te doen naar het ontstaan van kanker bij jongvolwassenen en meer inzicht te krijgen in hun zorgbehoefte. Op vrijdag 24 januari zijn de vrijwilligers te vinden in onder andere het Antoni van Leeuwenhoek, Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente en UMCU.

Naast deze HAYAcintenactie zullen van 25 januari t/m 8 februari in de winkels van tuincentrumketen Ranzijn tuin & dier hyacinten verkocht worden voor het platform.