Media Release

Woerden, 27.11.2018

Opleidingsdag klinische farmacologie bij Roche

Op donderdag 15 november 2018 bezochten 17 klinisch farmacologen in opleiding een opleidingsdag bij Roche in Woerden. Het thema was ‘De rol van de farmaceutische industrie: van ontwikkeling van innovaties tot toegang voor patiënten’.  Het is de vijfde keer dat Roche deze dag organiseerde. Met het initiatief wil Roche kennis delen met zorgprofessionals en onderling begrip en samenwerking verbeteren.

Deelnemers van de opleidingsdag bij Roche in Woerden

Gedurende de dag namen professionals van Roche de deelnemers mee in het traject van onderzoek naar het toegankelijk maken van geneesmiddelen voor patiënten. Aan de orde kwamen onderwerpen als: (pré-)klinisch onderzoek, het registratietraject, investigator initiated trials, kwaliteitsbewaking, financiering van zorg, geneesmiddelvergoeding en compliance en ethiek.

Interactieve dag

Teun van Gelder, internist en klinisch farmacoloog in het Erasmus MC was als opleider namens de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie en Biofarmacie (NVKFB) aanwezig. Hij kijkt terug op een mooie dag. “Van geneesmiddelenontwikkeling hebben deelnemers vaak wel kennis, maar zaken als kwaliteit, vergoedingen en compliance, daar weten ze vaak weinig van. Iedereen zat dan ook zeer geïnteresseerd te luisteren naar alle sprekers. De theorie werd ook mooi aangevuld met interessante voorbeelden uit de praktijk. Dit maakte de verhalen erg aansprekend en triggerde vragen bij de deelnemers. Hierdoor was het ook een heel interactieve dag.”

Enthousiaste reacties deelnemers

Deelnemers lieten weten ook erg onder de indruk te zijn van de kennis die ze hebben meegekregen. Fleur Keij, arts-onderzoeker in het Erasmus MC, gaf aan dat de opleidingsdag een goed beeld gaf van alle aspecten van geneesmiddelenontwikkeling. “Met name het feit dat het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe geneesmiddelen zoveel tijd kost, sprong er voor mij uit. Alle wet- en regelgeving maakt het complex. Een nieuw geneesmiddel wordt niet zomaar even geregistreerd.”

Een eye opener voor Carina Bethlehem, internist intensivist in Ziekenhuisgroep Twente, was dat er soms sprake is van geneesmiddelvervalsing binnen het reguliere circuit. “Via internet is natuurlijk van alles verkrijgbaar, maar dat het reguliere circuit soms ook met vervalsingen te maken kan krijgen, was voor mij nieuw. Gelukkig komt er nieuwe wetgeving waarin maatregelen staan die het risico op vervalsingen verminderen. Maar het is altijd belangrijk om alert te blijven. Ik vond het een heel gevarieerd en informatief programma. De dag is voorbij gevlogen.”
“Ik vond het leuk om te horen wat Roche in Nederland doet, zoals het aansturen van allerlei klinische studies die zorgen voor innovaties in de zorg. Dat wist ik niet. Overigens werd er tijdens de dag een heel mooi algemeen beeld gegeven en ging het zeker niet alleen over Roche.” vertelde Laura Peeters, apotheker en PhD-student in het Erasmus MC.

Opleidingsdag 2019

Dit jaar organiseerde Roche de opleidingsdag voor de vijfde keer op rij. Roche vindt het belangrijk om expertise op het gebied van het ontwikkelen van geneesmiddelen te delen met zorgprofessionals én om onderling begrip en samenwerking te verbeteren. Volgend jaar staat er een nieuwe opleidingsdag gepland. Bekijk hier de inhoud zodra hij bekend is. Inmiddels hebben de eerste deelnemers zich daar al voor aangemeld.

Ook aanmelden? Dat kan! Stuur een mailtje met in de titel “Opleidingsdag 2019” naar [email protected].