Media Release

Woerden, 04.05.2020

Roche ontwikkelt nieuwe serologische test COVID-19

Roche heeft een nieuwe serologische test ontwikkeld om antilichamen op te sporen bij patiënten die zijn blootgesteld aan het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Het vaststellen van deze antilichamen kan helpen om aan te geven of een persoon immuniteit heeft opgebouwd tegen het virus en om beslissingen over de behandeling te onderbouwen. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft goedkeuring gegeven voor het gebruik van deze COVID-19 antilichaam test door middel van een zogenaamde Emergency Use Authorisation in een versnelde procedure. De test is beschikbaar in landen die de CE-markering accepteren.

Om erachter te komen hoe de immuniteit tegen het virus zich ontwikkelt bij mensen die geïnfecteerd zijn, of geïnfecteerd zijn geweest, met het virus, is het nu mogelijk om te testen op antilichamen met de nieuwe serologische test van Roche. Dit is vooral belangrijk bij mensen die mogelijk zijn geïnfecteerd met het virus, maar geen symptomen vertoonden. Daarnaast kan de test ondersteuning bieden bij de screening van risicogroepen, zoals gezondheidswerkers en werknemers in de voedselvoorziening die mogelijk al een bepaalde mate van immuniteit hebben ontwikkeld. Deze vitale beroepsgroepen kunnen dan zoveel mogelijk aan het werk blijven en/of weer snel aan het werk gaan. Als er eenmaal meer inzicht is in de immuniteit van COVID-19, kan het ook helpen om zo snel mogelijk weer stappen te zetten naar een ‘normale’ samenleving.

Tijdens een pandemie als COVID-19 zijn betrouwbare diagnostische testen, die zowel gelden voor besmette als herstelde mensen, nodig om het virus te bestrijden. Ze helpen om een nieuwe uitbraak te voorkomen en om belangrijke kenmerken van de ziekte te herkennen.  Verschillende typen tests zijn nodig:

  • Test die vaststelt of je besmet bent met het virus
  • Test die vaststelt of je besmet bent geweest

De infographic licht de verschillen tussen beide testen toe.

Klik op het plaatje voor een vergroting