Media Release

Woerden, 24.04.2020

Roche start klinische fase III-studie met tocilizumab bij ziekenhuispatiënten met ernstige COVID-19-longontsteking

In maart is door het hoofdkantoor in Basel bekend gemaakt dat Roche zo snel mogelijk een wereldwijde klinische studie zal starten naar de effectiviteit van het bestaande reumageneesmiddel tocilizumab bij patiënten met ernstige COVID-19-longontsteking.

Nederland is één van de landen (o.a. Verenigde Staten, Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland)  waar deze studie loopt. In China en Italië hebben artsen een aantal ernstig zieke patiënten met een COVID-19-gerelateerde longontsteking behandeld met dit geneesmiddel. Het betreft de meest ernstig aangedane patiënten, die op de IC- afdeling behandeld worden. Het middel zou de extreme afweerreactie veroorzaakt door het virus bij deze patiënten kunnen verminderen. De klinische studie is erop gericht de veiligheid en effectiviteit van het middel voor deze toepassing op wetenschappelijk verantwoorde wijze te valideren. Op dit moment is het geneesmiddel door geen enkele gezondheidsautoriteit waaronder de European Medicines Agency (EMA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor deze toepassing goedgekeurd.

De studie is de eerste wereldwijde studie met dit geneesmiddel in deze setting. Inmiddels is ook in Nederland begonnen met het includeren van de ongeveer 330 patiënten wereldwijd. Jonathan Briers, medisch directeur Roche Nederland: “De studie is opnieuw een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen zorgverleners, regelgevers en industrie. In zeer korte tijd is keihard samengewerkt om zo snel mogelijk te kunnen starten in het belang van de patiënt.”

Naast deze door Roche geïniteerde studie is een zogenaamde Investigator Initiated Study (IIS) gestart in het UMCG in Groningen. Dit is een studie op verzoek van de onderzoekers zelf, die door Roche wordt ondersteund. Bij deze studie wordt onderzocht of het reumageneesmiddel opname op de IC kan voorkomen. Ook bij deze studie zijn in korte tijd alle noodzakelijke stappen doorlopen dankzij de inzet van vele betrokkenen, zoals de medisch-ethische commissie van het ziekenhuis.

Meer over klinische studies en wat daarbij komt kijken vindt u op deze pagina.

Lees ook het verhaal van Jacqueline van Sterkenburg, die leiding geeft aan de afdeling waar de uitvoering van alle klinische studies in Nederland wordt gecoördineerd.

Voor vragen naar aanleiding van dit nieuwsbericht, kunt u terecht bij [email protected] of de chat.