Media Release

Woerden, 25.11.2019

Special NRC: Preventie

In het kader van ons mediapartnerschap met NRC XTR is op zaterdag 23 november een bijlage verschenen over preventie. Er gaan steeds meer stemmen op die bepleiten de focus in de gezondheidszorg niet alleen op ziekte, maar vooral op gezondheid te leggen. Roche sluit zich daar van harte bij aan. 

Er is een nieuwe kijk op gezondheid en ziekte nodig, zodat ook toekomstige generaties over de zorg kunnen beschikken die zij nodig hebben. De kosten van de zorg stijgen sneller dan gewenst, onder meer door dubbele vergrijzing en een toename van het aantal chronische aandoeningen. Meer aandacht voor preventie is daarom cruciaal: maatregelen om te voorkomen dat iemand ziek wordt, én maatregelen die erop gericht zijn mensen zo gezond mogelijk te houden. Voeding, beweging, stoppen met roken, mentale steun zijn daarbij van minstens zo groot belang als het juiste medicijn.

 

Nieuwe ontwikkelingen als systeemgeneeskunde en e-health maken een veel meer gepersonaliseerde aanpak mogelijk. Gezondheidsdata delen in een veilige omgeving draagt bij een houdbare gezondheidszorg. Door gebruik te maken van computermodellen (artificial intelligence) en grote hoeveelheden klinische en biologische data (big data) ontstaan nieuwe inzichten die bijdragen aan de volksgezondheid. Een gezonde samenleving betekent ook een gezonde leefomgeving voor huidige én toekomstige generaties.

Lees deze bijlage!

De artikelen zijn ook online verschenen:

 

Professor Rolf Sijmons, hoogleraar Medische Translationele Genetica

Er moet een omslag komen richting preventie.

Lees meer

Els Weijtens

‘Ik had het gevoel zelf bij te dragen aan mijn herstel’

Lees meer

Jeroen Crasborn (Zilveren Kruis) en Jonathan Briers (Roche Nederland)

Voor preventieve zorg is nieuwe communicatie nodig

Lees meer

Jempi Moens

‘Ik ben alweer vier jaar pillenvrij’

Lees meer

‘Mensen willen best medische gegevens afstaan’

Lees meer