Media Release

Woerden, 26.11.2018

Speciale bijlage in NRC over gepersonaliseerde zorg

Op 24 november 2018 verschijnt een speciale bijlage over Personalised Healthcare 2.0 bij de NRC die financieel mogelijk is gemaakt door Roche. Roche wil op deze manier het belang benadrukken van gepersonaliseerde zorg en de noodzaak om daarbij samen te werken.

Personalised healthcare 2.0 is gebaseerd op het wetenschappelijke besef dat alle mensen verschillend zijn – evenals alle aandoeningen. En dat we dus, als we ziek zijn, baat hebben bij een persoonlijk behandelplan. Gepersonaliseerde zorg gaat verder dan het medicijn. Het geneesmiddel is een onderdeel van een behandeling. Gepersonaliseerde zorg gaat verder dan personalised medicine. Zoals het opstellen van behandelplan in nauwe samenwerking tussen behandelaar en patiënt, de rol van big data en hoe een nieuwe manier van werken in de gezondheidszorg goed kan uitpakken voor mensen met een zeldzame kanker.

Personalised healthcare heeft als belangrijk doel om over- en onderbehandeling te voorkomen. De toekomst is aan de juiste behandeling voor de juiste patiënt.

Meer weten over Personalised Healthcare?

‘In de spreekkamer hoor je samen te beslissen’

Dat artsen en patiënten samen beslissen over een behandeling is nog niet gangbaar in de medische wereld. Vooral artsen zijn er nog niet aan toe. Dat is jammer, want rekening houden met de persoonlijke wensen van patiënten door een behandelplan op maat, leidt waarschijnlijk tot betere zorg en vermoedelijk ook lagere kosten. Lees verder.

Op maat gesneden zorg geeft jongvolwassenen met kanker kracht

Voor jongvolwassenen is het hebben van kanker anders dan voor ouderen. Om daarop aan te sluiten, bestaat er een nationaal zorgnetwerk voor deze AYA’s (Adolescents and Young Adults) met kenniscentra bij de UMC’s waar gepersonaliseerde zorg wordt aanboden. Dat werkt zo. Lees verder.

De weg naar een effectief en veilig geneesmiddel

De ontwikkeling van een nieuw medicijn duurt lang, tien tot twaalf jaar. Hieronder staan de stappen die een nieuw medicijn moet doorlopen, voordat het op de markt verschijnt. Lees verder.

Zeldzame kankers vragen bijzondere aanpak

Carla van Herpen is hoogleraar zeldzame kankers aan het RadboudUMC. Zij pleit in deze column voor een nieuwe werkwijze, die goed kan uitpakken voor zorgaanbieders, verzekeraars en farmaceuten. En dus voor patiënten met een zeldzame kanker. Lees verder.

Juiste behandeling voor juiste patiënt op juiste tijdstip

De koppeling van data is steeds belangrijker voor kankeronderzoek. Daarmee kunnen wetenschappers, specialisten en bedrijven kankerbehandelingen meer op maat ontwikkelen en/of aanbieden. Een gesprek met Hans van Snellenberg (Hartwig Medical Foundation) en Jeske Timmermans (Roche) over het realiseren van gepersonaliseerde behandelingen. Lees verder.