Media Release

Woerden, 19.06.2019

Untire.me

Een groot aantal kankerpatiënten ervaart ernstige vermoeidheidsklachten tijdens en na de behandeling. Zo’n dertig tot veertig procent van alle kankerpatiënten heeft jaren na de behandeling nog last van ernstige vermoeidheidsklachten. Vermoeidheidsklachten kunnen een grote, negatieve impact hebben op werk, gezin en iemands algehele gevoel van welzijn. De afgelopen jaren is door dr. Bram Kuiper en Door Vonk in samenspraak met patiënten en een heel team van uiteenlopende specialisten op verschillende gebieden een digitale oplossing ontwikkeld voor het probleem van ernstige en structurele vermoeidheid bij kanker, namelijk de Untire app. De Untire app is gratis te downloaden via untire.me.  Roche ondersteunt Tired of Cancer B.V., zoals de organisatie heet die door het team is opgericht.

De Untire App is gebaseerd op vele jaren (klinische) ervaring met persoonlijke en online therapie met honderden (ex)kankerpatiënten die lijden aan extreme vermoeidheid. Duizenden uren zijn besteed aan de ontwikkeling van de Untire app met een team van IT-ontwikkelaars, onderzoekers en specialisten op het gebied van psycho-oncologie, slaap, bewegen, voeding en dergelijke.  Het zelfmanagement-programma is gebaseerd op theorieën en technieken uit wetenschappelijk bewezen interventies vanuit de cognitieve gedragstherapie, mindfulnessgebaseerde cognitieve therapie, positieve psychologie en bewegingsinterventies. Het filmpje op deze pagina geeft meer informatie over de app.

Vanuit Roche hebben we contact met vele ziekenhuizen en patiëntenverenigingen. Tired of Cancer B.V. zal de medewerkers van Roche in een speciale bijeenkomst informeren over vermoeidheid bij kanker en de rol van de Untire App. Vervolgens kunnen zij de app onder de aandacht brengen van de zorgprofessionals en patiëntenverenigingen met wie zij contact hebben. Uiteraard zal daarbij volstrekt helder zijn, dat de Untire App eigendom is van en ontwikkeld is door Tired of Cancer B.V.

Wat de app kan betekenen voor patiënten blijkt onder andere uit deze uitzending van RTV Utrecht, waarin ervaringsdeskundige Marlies Scheffer over de app vertelt.