Media Release

Woerden, 03.10.2019

Vitaliteitsproject IVY wint Patient Innovation Award 2019

Vitaliteitsproject IVY is uitgeroepen tot de winnaar van de Patient Innovation Award 2019. De IVY-app, die is ontwikkeld om borstkankerpatiënten te helpen aan een vitaler zelfbeeld, heeft zowel van het publiek als de vakjury de meeste stemmen gekregen.

Ester Siemerink ontvangt uit handen van Koos van der Hoeven de Patient Innovation Award 2019.

 

 

 

De uitreiking vond plaats tijdens de Roche Dialogues van 3 oktober in Rotterdam. Projectleider dr. Ester Siemerink van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is blij met de award: “Met het prijzengeld kunnen we de app verder door ontwikkelen zodat we de patiënt in haar behandeltraject meer in haar kracht neer kunnen zetten. Ik geloof echt dat ons product van toegevoegde waarde is om je brein vitaler te houden, waardoor je een behandeling beter kunt doorstaan en je rol in de maatschappij kunt behouden.”

Juryvoorzitter Prof. dr. ir. Koos van der Hoeven: “Vermoeidheid bij kanker is iets wat ontzettend vaak voorkomt. Elk jaar komen er 15.000 nieuwe patiënten met borstkanker bij. Een deel van de patiënten geeft na afloop van een intensief traject aan dat ze blijvend moe zijn. Daar hebben we nog geen goede oplossing voor. Dit project biedt een nieuwe benadering en verdient een eerlijke kans om energiek verder te gaan.”

Naast Vitaliteitsproject IVY zaten ook Mindaffect en Parkinson-app in de finale. Alle drie de genomineerden mochten tijdens de Roche Dialogues hun ideeën presenteren en deze in een co-creatie sessie bespreken om zo bruikbare feedback te krijgen, hun idee te verbeteren en een netwerk op te bouwen.

IVY-app tegen vermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen onder borstkankerpatiënten. Om te voorkomen dat patiënten zich tijdens en na het behandeltraject vermoeid blijven voelen, heeft Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in samenwerking met Universiteit Twente (UT) en Borstkankervereniging Nederland (BVN) de IVY-app ontwikkeld. Met deze app streven ze ernaar het brein van patiënten op onbewust niveau te trainen om zich vitaler te blijven voelen.

Patient Innovation Award

Ziek zijn heeft een grote impact op het leven van mensen. Bij Roche voelen we ons daar, als bedrijf en ook persoonlijk, zeer bij betrokken. Wij zetten ons dagelijks in om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste zorg en behandeling kunnen krijgen. Voor patiënten is het ook belangrijk om de regie op haar of zijn leven te houden. Veel mensen met een hart voor de zorg hebben innovatieve ideeën waarmee ze patiënten willen helpen. Met de Patiënt Innovation Award  geeft Roche Nederland een stimulans aan het realiseren van die innovatieve projecten die bijdragen aan het welzijn van de patiënt.