Hafsa Shamsie, Chief Financial Officer

Investeren in innovatie is investeren in de toekomst van de gezondheidszorg

 

 

Als Chief Financial Officer kijk ik naar de markt waarin we actief zijn en naar de positie van Roche in de markt. Op basis daarvan geef ik advies over hoe we beter kunnen werken en samenwerken met partners in het Nederlandse zorglandschap. Ik heb een adviseursrol die is gebaseerd op het interpreteren van cijfers en data. Het is daarbij ook erg belangrijk om kennis te hebben over het ecosysteem van de zorg, dat wil zeggen hoe het financieringssysteem in een land in elkaar steekt. 

Financiën als businesspartner 

Ik ben een aantal jaar geleden bij Roche in Pakistan gaan werken, omdat ik in de visie van het bedrijf geloof. Roche wil impact maken op de lange-termijn en levens van patiënten verbeteren. We willen ook de gezondheidszorg helpen innoveren en geneesmiddelen ontwikkelen voor aandoeningen waar nu nog geen goede behandeling voor is. Dat spreekt me heel erg aan.

De rol van de Chief Financial Officer is bij Roche niet erg traditioneel. Het bedrijf ziet de financiële afdeling niet als simpele boekhouding, maar juist als een business partner. Dat vind ik belangrijk omdat ik ook een positieve impact wil maken op het leven van mensen, door mijn eigen expertise in te zetten.  

Een andere reden waarom ik graag bij Roche wilde werken, is omdat we bij de top horen van bedrijven die investeren in innovatie. In 2018 heeft Roche meer dan €10 miljard uitgegeven aan R&D. Daarmee staat Roche op de eerste plaats in de gezondheidszorg als het gaat om investeringen in R&D. Helaas is er in de politiek en in de media veel discussie over de winst van de farmaceutische bedrijven. Persoonlijk vind ik de kritiek onterecht, omdat ik weet dat winst nodig is om te kunnen investeren in innovatie. En wij geloven dat investeren in innovatie betekent investeren in de toekomst van de gezondheidszorg. 

Data betekenisvol en relevant maken  

Ik denk dat we data efficiënter kunnen inzetten om tegemoet te komen aan de behoeften van patiënten en ziekenhuizen. Hierbij kun je denken aan data zoals resultaten van behandelingen met onze medicijnen, maar ook financiële data.  Ik wil data graag gebruiken als basis voor op maat gemaakte oplossingen. Ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld verschillende behoeftes als het gaat om medicijnen, omdat ze soms verschillende patiëntengroepen behandelen. Hoe kunnen wij als Roche de ziekenhuizen tegemoet komen en op maat gemaakte oplossingen aanreiken, zodat de patiënt er uiteindelijk beter van wordt? Dat is iets waar we continu aan werken. 

Met mijn werk wil ik graag bijdragen aan het creëren van waardegedreven en op maat gemaakte oplossingen. Dat kan door optimaal gebruik van diverse databronnen, zoals klinische studies of financiën. Data zijn namelijk de basis voor personalised healthcare, wat betekent voor iedere patiënt de juiste diagnose en juiste behandeling op het juiste moment. En dat is wat ons uiteindelijk elke dag drijft.

Keep your feet on the ground and keep reaching for the stars