Jonathan Briers, Chief Medical Officer

Het mooie van mijn werk is dat ik op brede schaal kan bijdragen aan de zorg van patiënten
Jonathan Briers

Na een aantal jaren als arts te hebben gewerkt bij de National Health Service in het Verenigd Koninkrijk, heb ik besloten om bij de farmaceutische industrie te gaan werken. Inmiddels werk ik al bijna drie decennia in de industrie. Het mooie van mijn werk is dat ik nog steeds bij kan dragen aan de zorg van patiënten, maar dan op een bredere schaal.

Ik heb er heel bewust voor gekozen om voor Roche Nederland te werken. Het spreekt me aan hoe we werken rondom de patiënt, dat we waarde gedreven zorg willen realiseren en de ambitie hebben om het zorgstelsel efficiënter te maken. Daarnaast zetten we volop in op Personalised Healthcare, zodat een patiënt de juiste behandeling kan krijgen op het juiste moment. Roche is erg vooruitstrevend. We zijn het eerste farmaceutisch bedrijf dat is overgegaan op agile werken, zodat we nog sneller van betekenis kunnen zijn voor de patiënt en onze partners in de zorg.

Chief Medical Officer

Als Chief Medical Officer borg ik samen met mijn team het veilig en doelmatig gebruik van medicijnen. Dit is een continu proces. Het is ontzettend belangrijk dat we artsen en patiënten voorzien van relevante informatie zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen. We voeren ook veel klinische studies uit om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen. Mijn team heeft contact met zorgverleners en andere belanghebbenden om uit te leggen hoe geneesmiddelen werken. Daarnaast is er een grote vraag naar de opbrengst voor de patiënt en hoe dit zich vertaalt in “waarde”. Welke waarde heeft het geneesmiddel voor de individuele patiënt en welke waarde heeft het voor het gehele zorgstelsel? Ook op dit punt willen we onze kennis proactief inzetten en inspelen op de behoefte van zorgpartners. Effectief en veilig gebruik van geneesmiddelen en diensten op een doelmatige manier; dat is uiteindelijk waar ik voor sta.

Personalised Healthcare

We worden met z’n allen steeds ouder en leven steeds langer met ziekten. Meer mensen krijgen de diagnose kanker. Doelmatig behandelen is essentieel om een positieve impact te kunnen maken op hun gezondheid. Als bijvoorbeeld tien mensen worden behandeld met een geneesmiddel tegen een bepaalde kankersoort en we niet weten bij wie van de tien de behandeling aanslaat dan valt er nog veel te winnen. Wat zou het fantastisch zijn als we door technologieën als nieuwe diagnostische testen, big data en kunstmatige intelligentie de mensen kunnen identificeren die waarschijnlijk baat hebben bij dat geneesmiddel. Op deze manier zouden we veel doelgerichter kunnen behandelen. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat we met zorgpartners samenwerken, data delen op een verantwoorde manier en open zijn met elkaar.

Vertrouwen is belangrijk

Mensen zouden moeten weten dat wij als farmaceutisch bedrijf een partner zijn in de zorg, dat wij kennis en een sterk netwerk hebben waardoor we samen de zorg kunnen verbeteren. Ik wil mijn steentje bijdragen om het vertrouwen in farmaceutische bedrijven te vergroten. Wij hebben soms ook naasten met bijvoorbeeld kanker, multiple sclerose of hemofilie en zetten ons graag in om patiënten te helpen. Ik hoop dat we dat kunnen laten zien.

Respect voor elkaar, altijd