Patient Innovation Award 2019

Vandaag bezig met de zorg van morgen

De Patient Innovation Award 2019 is gewonnen door het team dat samen met Dr. Ester Siemerink van Ziekenhuisgroep Twente werkt aan het Vitaliteitsproject IVY. De IVY-app is ontwikkeld om borstkankerpatiënten te helpen aan een vitaler zelfbeeld. Dit project kreeg zowel van het publiek als de vakjury de meeste stemmen.


Op 3 oktober 2019 is de Patient Innovation Award uitgereikt aan Ester Siemerink van Ziekenhuisgroep Twente. Met deze Award wil Roche zorginnovaties stimuleren die bijdragen aan het welzijn van patiënten.

Een deskundige jury heeft uit de ruim 25 ingediende voorstellen drie projecten geselecteerd. Van 15 augustus tot en met 15 september kon het publiek stemmen op zijn of haar favoriete project. Op 3 oktober werd de winnaar tijdens een Roche Dialogue over innovatie in patiëntenparticipatie bekendgemaakt.

Bekijk hieronder video’s van de winnaar en de genomineerden.

De Patient Innovation Award is in het leven geroepen om innovaties in de zorg te stimuleren. Ziek zijn heeft een grote impact op het leven van mensen. Bij Roche voelen we ons daar, als bedrijf en ook persoonlijk, zeer bij betrokken. Wij zetten ons dagelijks in om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste zorg en behandeling kunnen krijgen. Voor patiënten is het ook belangrijk om de regie op haar of zijn leven te houden. Veel mensen met een hart voor de zorg hebben innovatieve ideeën waarmee ze patiënten willen helpen. Met de Patient Innovation Award geeft Roche Nederland een stimulans aan het realiseren van die innovatieve projecten die bijdragen aan het welzijn van de patiënt.

Wat kunt u winnen?

Wordt uw idee genomineerd voor de award? Dan krijgt u een professioneel promotiefilmpje over uw initiatief waarop het publiek en de juryleden mogen stemmen. Een persoonlijke coach helpt u uw idee zo scherp mogelijk te presenteren. Dat is nog niet alles. 

De finalisten mogen tijdens onze Roche Dialogues hun ideeën presenteren en deze in een co-creatie sessie bespreken om zo bruikbare feedback te krijgen, hun idee te verbeteren en een mooi netwerk op te bouwen. De winnaar van de award ontvangt tot slot een bedrag van maximaal € 20.000,-. Met dit bedrag kunnen grote stappen gezet worden om uw plan te realiseren!

De Patient Innovation Award wordt jaarlijks uitgereikt en is in de plaats gekomen van de tweejaarlijkse Roche Oncology Award. Roche heeft voorgaande jaren waardevolle projecten gehonoreerd en wil met de vernieuwde prijs vaker en op een breder terrein zorginnovaties stimuleren.

Achtergrondinformatie

De Patient Innovation Award wordt uitgereikt aan een project dat op een innovatieve manier bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met een ziekte of aandoening. Dit kan een project zijn wat patiënten helpt grip te houden op hun dagelijks leven, hen ondersteunt bij het nemen van beslissingen rondom hun zorg of een project dat patiënten in staat stelt om weer te werken.

Welke projecten maken kans op de Patient Innovation Award?

Projecten die in aanmerking willen komen voor de award dienen betrekking te hebben op verpleging, voorlichting, verzorging, begeleiding of ondersteuning van patiënten, met als doel:

 • Het voorkomen van (de gevolgen van) ziekte;
 • Het bevorderen van zorg thuis;
 • Het verbeteren van het ‘shared decision making’ proces;
 • Het bevorderen van de arbeidsparticipatie en/of;
 • Het stimuleren van de sociale interactie.

In de farmaceutische industrie is een gedragscode van kracht, de zogenaamde CGR-code, waarin onder meer regels zijn opgesteld voor het doen van schenkingen. Ingediende voorstellen moeten binnen de regels van de Code Geneesmiddelen Reclame vallen.  Zo kan het project of initiatief alleen worden ingediend door rechtspersonen (bijvoorbeeld een stichting of een BV). Een individu kan geen project of initiatief indienen.

Binnenkort wordt de aanmeldingsprocedure voor 2020 bekendgemaakt. Wilt u op de hoogte gehouden worden, laat dan hier alvast uw gegevens achter.

 

De vakjury van de Patient Innovation Award

 • Prof.dr. ir. Koos van der Hoeven, internist-oncoloog UMC St. Radboud, Nijmegen, voorzitter jury (bio)
 • Dr. Niels Prins, neuroloog VUmc Amsterdam en directeur van het Brain Research Center (bio)
 • Dr. Wink de Boer, MDL-arts en medisch directeur Ziekenhuis Bernhoven (bio)
 • Arja Broenland, directeur-bestuurder NFK (bio)
 • Simon Broersma, hoofdredacteur Skipr (bio)
 • Thomas Timmers, ondernemer en promovendus Personalised Healthcare (bio)
 • Tamara Schalken, nurse practioner i.o. neurologie  in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, ‘s-Hertogenbosch (bio)
 • Jonathan Briers, Chief Medical Officer Roche Nederland (niet-stemgerechtigd lid) (bio)

Doing now what patients need next

Ziek zijn heeft een grote impact op het leven van mensen. De wereld van de patiënt staat vaak compleet op z’n kop. Bij Roche voelen we ons daar, als bedrijf en ook persoonlijk, zeer bij betrokken. Wij zetten ons dagelijks in om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste zorg en behandeling kunnen krijgen. Maar voor patiënten is het ook belangrijk om de regie op haar of zijn leven te houden. Daar ontwikkelt Roche ook initiatieven voor. Dit doen wij niet alleen. Dit doen wij samen met alle mensen in de zorg. Want iedereen kan een goed en innovatief idee hebben. Roche geeft met de Patiënt Innovation Award een stimulans aan het realiseren van innovatieve projecten die bijdragen aan het welzijn van de patiënt.

De nominatieperiode voor de Patient Innovation Award 2020 is van start gegaan!

Klik hier voor meer informatie en om uw idee te delen