Tamara Schalken

 

Tamara Schalken is verpleegkundige sinds 1999, 20 jaar inmiddels. Door de jaren heen heeft zij zich ontwikkeld tot een professional die zich inzet om de kwaliteit van de “verpleegkundige” zorg voor de patiënt op een hoger niveau te tillen. Op  operationeel niveau maar ook op strategisch niveau.

Na een HBO Management opleiding werd Schalken in 2007 eerst lid van de Verpleegkundige adviesraad om vervolgens van 2009 tot 2014 voorzitter te zijn van de Verpleegkundige adviesraad. In die periode realiseerde zij samen met de VAR een professionaliseringsslag met de verpleegkundige beroepsgroep gerealiseerd, verpleegkundig leiderschap op de agenda gezet, een loopbaanperspectief ontwikkeld en hiermee gezorgd voor positionering van de verpleegkundige beroepsgroep binnen het JBZ. De “visie op de verpleegkundige professional” is in de organisatie leidend geweest, maar is ook buiten de JBZ-organisatie een veel gebruikt document.

In 2011 kreeg Tamara Schalken  de Florence Nightingale prijs voor de meest patiëntvriendelijke medewerker van het Jeroen Bosch ziekenhuis. Vervolgens sprak zij in 2013 als eerste verpleegkundige professional op een TEDx over de zorg in Nijmegen. In de video die hiervan gemaakt is, introduceert zij de “supernurse”. In een tijd van toenemende specialisatie, moet de verpleegkundige naar de hele patiënt blijven kijken.

Tamara Schalken: “Mijn drijfveer is altijd het verbeteren/verhogen van de kwaliteit van zorg voor de patiënt. Door de ontwikkeling die ik had door gemaakt als verpleegkundig professional, kwam de nadruk steeds meer op strategisch beleid te liggen en ik wilde graag meer onderdeel zijn van het primaire proces. Daarom begon ik in 2014 aan een nieuwe uitdaging in mijn eigen ontwikkeling door de opleiding van verpleegkundig specialist. En toen werd ik in 2015 ziek…….

De periode die daarop volgde met onderzoeken, chemotherapie en de vele operaties die ik heb ondergaan hebben mij als verpleegkundige nog meer doen realiseren hoe waardevol mijn werk als verpleegkundige is. Het feit dat ik als verpleegkundige het verschil kan maken voor de patiënt en diens naasten heb ik zelf aan den lijve ondervonden. Ik heb het ziekenhuis daardoor intensief van beide kanten leren kennen.

Ik kijk uit naar de voorstellen die voor de Patient Innovation Award 2019 worden ingediend om de zorg te verbeteren en de kwaliteit van leven van mensen met een aandoening te verhogen”.

Tamara Schalken op LinkedIn.