Darmkanker

Dagelijks werken we aan het verbeteren van diagnose- en behandeltechnieken om patiënten met darmkanker beter te herkennen en uiteindelijk een meer op maat gemaakte behandeling te kunnen aanbieden.

Wat is darmkanker?1, 2, 3

Darmkanker is een verzamelnaam voor kanker in de darmen: de dunne darm, dikke darm, de endeldarm en de blinde darm. Kanker in de dikke darm komt het meest voor. Bij iemand met darmkanker is er sprake van abnormale celdeling in de darmen. Het begint met een poliep: een soort pukkeltje. De meeste poliepen zijn en blijven goedaardig. Sommige poliepen gaan groeien en vormen zo een gezwel. Ze worden almaar groter en groeien uiteindelijk door de darmwand heen. Ook kunnen er delen van dit gezwel losraken en zo ergens anders in het lichaam terechtkomen. Het proces waarbij een goedaardige poliep uitgroeit tot darmkanker kan jaren duren.

Doelgerichte therapie

Aanvullend aan chemotherapie wordt ook bij darmkanker vaak doelgerichte therapie gegeven. Roche investeert voortdurend in de zoektocht naar en ontwikkeling van nieuwe doelgerichte therapieën, die uiteindelijk miljoenen darmkankerpatiënten zullen helpen. Daarnaast doen wij onderzoek naar de effecten van combinaties van verschillende doelgerichte therapieën.

Immuuntherapie

We verwachten in de toekomst meer ontwikkelingen op het gebied van doelgerichte therapieën en combinatietherapieën. Ook immuuntherapie en combinaties van immuuntherapie met andere doelgerichte therapieën gaan mogelijk bijdragen aan betere behandelopties

 

1 Darmkanker in het kort, Maag Lever Darm Stichting (MLDS)

2 Preventie en vroege opsporing, MLDS

3 Risicofactoren van dikkedarmkanker, Kanker.nl