Eierstokkanker

Tot zo’n vijf jaar geleden waren alleen chirurgie en chemotherapie beschikbaar voor de behandeling van eierstokkanker. Een nieuwe ontwikkeling was de introductie van  doelgerichte therapieën. In de toekomst verwachten we meer doelgerichte therapieën en ook immuuntherapie en combinaties van beide behandelingen. Deze ontwikkelingen zullen de behandelopties voor vrouwen met eierstokkanker verbeteren.

Wat is eierstokkanker?

Bij eierstokkanker is er sprake van ongeremde celgroei in het weefsel van één of beide eierstokken. Een ander woord voor eierstokkanker is ovariumcarcinoom.

Er zijn drie veelvoorkomende vormen van eierstokkanker. Welk type het is wordt bepaald door de cellen van waaruit de tumor ontstaat: de buitenste laag cellen van de eierstok, het weefsel waarin de eicellen liggen of de onrijpe eicellen die in de eierstok liggen opgeslagen.

De behandeling van eierstokkanker

De afgelopen 40 jaar draaide de behandeling van eierstokkanker vooral rond chirurgie en chemotherapie. Het vervelende was het aantal bijwerkingen en het ontstaan van resistentie tegen de behandeling. Bovendien was de kans dat de ziekte terugkwam groot. Zo’n 5 jaar geleden was er een keerpunt met de introductie van doelgerichte therapieën, soms in combinatie met chemotherapie. Doelgerichte therapie beschadigt gezonde cellen minder dan bijvoorbeeld chemotherapie.

Om de juiste behandeling te bepalen wordt gekeken naar het type eierstokkanker, hoe agressief de kanker is en hoe ver de kanker is verspreid in het lichaam.

Toekomst

Wat brengt de toekomst voor vrouwen met de diagnose eierstokkanker? De verwachting is dat we nog meer ontwikkelingen gaan zien binnen doelgerichte therapieën en combinatietherapieën. Ook immuuntherapie en combinaties van immuuntherapie met doelgerichte therapieën worden onderzocht. Al deze nieuwe ontwikkelingen zullen gaan bijdragen aan betere behandelopties bij eierstokkanker.