Reuma
Op dit moment wordt reuma vooral met behandeling onder controle gehouden. Als we de genetische oorzaken in kaart kunnen brengen, kunnen we werken aan een medicijn dat de ziekte zou kunnen voorspellen of genezen. Roche ondersteunt deze studies en doet onderzoek naar het toepassen van bestaande en nieuwe geneesmiddelen bij verschillende vormen van reuma en naar de manieren van toediening van een medicijn.
Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen en het bijbehorende bindweefsel. Veel reumapatiënten ervaren pijn en stijfheid in hun gewrichten of spieren. Bewegen kan hierdoor lastig zijn. Ook vermoeidheid komt veel voor. De precieze oorzaak van de meeste vormen van reuma is onbekend. Reumatische ziekten zijn vaak chronisch, wat betekent dat de ziekte langdurig aanhoudt en moeilijk tot niet geneesbaar is. Wel zijn er behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen. Reuma wordt doorgaans onderverdeeld in drie categorieën:
- Ontstekingsreuma: hierbij lopen gewrichten schade op door ontstekingsreacties in het lichaam. Ongeveer 420.000 mensen in Nederland lijden aan deze vorm van reuma.
- Slijtagereuma: bij slijtagereuma, bekender als artrose, wordt het kraakbeen in de gewrichten steeds slechter, waardoor botten op elkaar komen. Dat veroorzaakt pijn. Maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders hebben artrose.
- Wekedelenreuma: hieronder vallen aandoeningen aan spieren, banden, pezen en gewrichtskapsels. Ongeveer 240.000 mensen in Nederland hebben de diagnose wekedelenreuma gekregen.
Niet alleen ouderen kunnen last krijgen van reuma. De ziekte kan iedereen treffen, ook kinderen. Meer dan 60% van de reumapatiënten is jonger dan 65 jaar. Reuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Sommige mensen hebben verschillende vormen van reuma.