VWS verleent ontheffing voor Roche Covid antigeen zelftest

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een ontheffing verleend aan Roche Diagnostics Nederland voor het gebruik van de SARS-CoV-2  Rapid Antigen Test Nasal als zelftest. Hierdoor wordt het voor mensen in Nederland mogelijk om bij zichzelf een sneltest af te nemen, thuis en zonder tussenkomst van een zorgprofessional.

Het ministerie van VWS heeft ontheffing verleend aan Roche Diagnostics Nederland voor de inzet van SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal voor gebruik als zelftest. De test, die reeds enige maanden beschikbaar is, kan nu ook zonder de ondersteuning van een zorgprofessional door particulieren worden afgenomen - thuis, op kantoor, op school, voor evenementen.

Roche Diagnostics heeft zich vanaf het begin van de pandemie volop ingezet in de strijd tegen het COVID-19 virus en ziet het besluit van het ministerie van VWS als een positieve stap naar de ‘open maatschappij’ waarnaar wij allen verlangen. Doordat deze sneltest nu voor elke Nederlander bereikbaarder en toegankelijker wordt, en zonder tussenkomst van een zorgprofessional kan worden afgenomen, kan worden toegewerkt naar een meer intensief zelftestbeleid, waarbij iedereen snel en effectief kan bepalen of je vermoedelijk besmet bent met het COVID-19-virus en weer veilig kunt deelnemen in de samenleving.

Esther de Rooij, Purpose Officer van Roche Diagnostics Nederland: “Sinds het begin van de pandemie heeft Roche altijd nauw samengewerkt met ziekenhuizen, laboratoria, de overheid en het RIVM om deze hardnekkige pandemie onder de knie te krijgen. De afgelopen 12 maanden heeft Roche in no time 15 diagnostische oplossingen in de strijd tegen het virus gelanceerd. We zijn zeer verheugd over het feit dat de minister erop voorstaat het preventief testen op Corona makkelijker, toegankelijker en sneller te maken.”

Patiëntveiligheid
Voor Roche Diagnostics hebben kwaliteit en patiëntveiligheid van de diagnostische oplossingen de hoogste prioriteit. Volgens de richtlijnen van het ministerie van VWS worden de zelfthuistesten geleverd met Nederlandse bijsluiters, instructies en begeleidende veiligheidsadviezen, geschikt voor mensen zonder medische achtergrond. Op de site van Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/03/10/ontheffingen-antigeentesten kunnen consumenten kijken of de door hen aangeschafte zelftest van een fabrikant met ontheffing komt en wat dit betekent.

Over de SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal
De SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test is een snelle, immuno-chromatografische test voor de kwalitatieve detectie van het SARS-CoV-2 nucleocapside-antigeen in menselijke neusuitstrijkjes. Deze test wordt gebruikt om antigenen van het SARS-CoV-2-virus te detecteren bij mensen waarvan wordt vermoed dat ze besmet zijn met COVID-19. De test is bedoeld voor zelfafname en zelftesten uitgevoerd door de te testen persoon.

Medio april eerste leveringen
Het ministerie van VWS verwacht medio april de eerste zelftesten te kunnen inzetten ten bate van onderwijs en werkgevers. Roche Diagnostics garandeert voldoende testen te kunnen leveren, ook voor de kanalen daarnaast, zodat de SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test Nasal bij bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en/of supermarkten beschikbaar komt.

Meer informatie over de SARS-Cov-2 Rapid Antigen Nasal Zelftest

Roche werkt nauw samen met alle partners in de strijd tegen het coronavirus

De coronacrisis is een uitdaging voor iedereen: patiënten, overheid, zorgprofessionals, universiteiten, opinieleiders, en ook Roche. De pandemie raakt iedereen en veroorzaakt angst, bezorgdheid, verdriet. Het is niet alleen een medische uitdaging, maar ook een sociale uitdaging. Dat begrijpen we, we maken het zelf van dichtbij mee. We leven mee met iedereen die hierdoor getroffen wordt.

Bij Roche doen we er op dit moment alles aan om bij te dragen aan het bestrijden van de pandemie en te komen met oplossingen voor de langere termijn. Onze mensen werken dag en nacht om aan de vraag naar testmaterialen en andere zorgproducten tegemoet te komen. Daarbij werken we proactief samen met alle partijen - van het ministerie VWS en RIVM tot de microbiologen, artsen en verpleegkundigen aan het bed - om hen te ondersteunen in de strijd tegen corona.

Onze bijdrage en prioriteiten liggen nu op drie vlakken:

  1. Zorgen voor voldoende testmaterialen voor het identificeren of iemand besmet is (moleculaire test) of besmet is geweest (antilichamentest) met het coronavirus.
  2. Onderzoek naar de behandelopties voor de longontsteking van coronapatiënten.
  3. Zorgen dat alle patiënten – en niet alleen de COVID patiënten - de behandeling en zorg krijgen die ze nodig hebben.

Wij geloven dat samenwerken een belangrijke voorwaarde is in de strijd tegen corona. De COVID 19-crisis is immers een uitdaging voor iedereen. Dit is een test voor ons allemaal.

Lees meer

Testen

Behandelopties COVID-19

Continuïteit van patiëntenzorg

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van deze en andere interessante artikelen? Meld u dan nu aan voor de OneRoche nieuwsbrief

* verplicht veld

U ontvangt ter bevestiging van uw aanmelding een e-mail. Wanneer u deze niet direct ziet, check dan uw spamfilter.

Uw persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt voor verzending van de nieuwsbrief.  U kunt zich te allen tijde uitschrijven via een link onderaan de nieuwsbrief.