Emma Merkus
Emma Merkus

 “Ik werk aan de continuïteit van de reguliere zorg."

“Sinds augustus 2019 werk ik voor Roche als Country Study Manager. Ik ben verantwoordelijk voor de strategische planning en operationele uitvoering van klinische studies. Na een half jaar nieuwe mensen ontmoeten, de goede sfeer ervaren en agile werken, werd op 15 maart de thuiswerkmaatregel vanwege corona aangekondigd. Door de impact op klinische studies, verviel een deel van mijn werkzaamheden. Op 23 maart 2020 kwam er een rapport uit over de gevolgen van het uitstellen van reguliere zorg. Roche heeft snel gehandeld en de Pop-up Squad Contuinity of Care twee dagen later opgericht. Ik ben daar de projectleider van.

In de piek van de pandemie is vrijwel alle reguliere zorg tijdelijk uitgesteld. Bij patiënten die niet worden gediagnostiseerd of behandeld, ligt natuurlijk een groot risico. Kijk bijvoorbeeld naar het tijdelijk stoppen van de landelijke screening voor borstkanker. Een onderzoek van Gupta heeft laten zien dat het stopzetten van de reguliere zorg duizenden levensjaren heeft gekost. Dat vind ik onvoorstelbaar! De Squad is een denktank die het stuwmeer aan reguliere zorg onderzoekt. We monitoren de omvang van de uitgestelde zorg en onderzoeken de impact op de patiënten. Met die inzichten geven we echt urgentie aan het probleem: de behoefte van patiënten en zorgprofessionals in kaart brengen én mogelijke oplossingen bedenken. Zo brengen we het gesprek op gang met artsen en ziekenhuizen.

Een voorbeeld? We kijken naar mogelijkheden die de druk op het zorgpersoneel verlichten en de verblijfsduur van patiënten in het ziekenhuis bekorten. We brengen daarvoor de patiëntreis in kaart: van de eerste symptomen tot aan de follow-up na een behandeling. In elke stap kijken we waar de knelpunten zitten voor de zorg, wat Roche kan betekenen en hoe andere partijen hier een rol in kunnen spelen. Bij één van onze geneesmiddelen werkten we al langer aan het invoeren van een anderhalf uur verkorte infusietijd. Die innovatie komt nu goed van pas. Bij andere indicaties werken we samen aan het versneld uitrollen van homemonitoring bij longziekten naar andere ziekenhuizen. Ook andere lopende projecten als oncologische zorg thuis, krijgen een nieuwe impuls. Ik vind het eervol om op deze manier de zorg te mogen ondersteunen en verbeteren.

Het in goede banen leiden van de activiteiten is mijn rol binnen de Squad. Binnen Roche ben ik het aanspreekpunt. Ik breng de juiste mensen bij elkaar, stem af met het management en houd iedereen betrokken en gemotiveerd. Maar uiteindelijk doen we het natuurlijk allemaal samen! Ik ben kritisch en wil graag vooruit. Maar de zorg kent veel stakeholders: patiënten, artsen, verzekeraars, politiek etc. Het afstemmen tussen alle belanghebbenden is een hele uitdaging. Dat vraagt om inzicht van meerdere partijen. Daarom werken wij samen met de VIG en andere farmaceutische bedrijven. Als het dan lukt… maken we écht een verschil.

Over de toekomst ben ik positief. Ik denk dat de coronacrisis voor velen een pauzeknop is om te bedenken ‘hoe nu verder?’ We worden gedwongen om te kijken hoe iets anders kan. De crisis geeft een extra impuls aan innovaties. Je weet niet alles in je eentje én je kunt niet alles in je eentje. Met onze partners weten we veel meer, en dan komen er mooie dingen uit voor de zorg. Daarmee ondersteunen we de échte zorghelden in Nederland, en daar doe ik het voor!”