Erik Legerstee
Erik Legerstee

“Nu werk ik met een machine die echt iets betekent in het leven van mensen”

“Ondanks dat COVID-19 de ziekenhuizen nu domineert, gaat de reguliere zorg gewoon door. De laboratoria draaien naast de COVID-19 tests ook heel veel andere tests om te ontdekken welke ziekte patiënten onder de leden hebben. Het is mijn werk om die tests goed en zorgvuldig te laten verlopen. In veel van de Nederlandse ziekenhuizen heeft Roche in de laboratoria machines staan die buisjes met afgenomen bloed verwerken en centrifugeren. Als field service engineer moet ik ervoor zorgen dat die machines werken en dat de transportsystemen van de buisjes blijven rondlopen. In mijn werk komt mijn achtergrond van IT en mechanica samen.

In mijn studententijd was ik fietsenmaker, ik heb televisietechniek gedaan bij RTL-programma’s, ik heb elektronica in auto’s ingebouwd en hier ontwierp ik ook dingen voor. Ik heb in de IT gewerkt in een datacentrum en ik heb een tijdje de kalibratie gedaan van apparatuur die bijvoorbeeld de viscositeit van soepen en sauzen in de gaten houdt. Dat laatste heb ik drie maanden gedaan, waarna ik tot de conclusie kwam dat ik mijn voorgaande werk miste, namelijk werken met een machine die echt iets betekent voor mensen. Elf jaar lang heb ik me bekwaamd in de apparatuur van allergie analyzers en de kennis die ik hier heb opgedaan motiveert mij. Andere machines hebben niet zo’n grote impact in mensen hun leven als deze medische apparatuur. Ik weet dat als mijn machine stilstaat dat dat iets betekent voor het leven van mensen. Daarom sta ik altijd klaar om met spoed naar een laboratorium te vertrekken. Er mag niks fout gaan, geen hapering zijn, geen storing.

“De laatste twee maanden zijn de bezoeken die ik breng aan de ziekenhuizen erg veranderd. Ik kom van Groningen tot Limburg en ik merk dat ieder ziekenhuis weer een ander protocol heeft als het gaat om COVID-19. Dat begint al bij de entree, soms moet ik een briefje laten zien waarin staat dat ik niet in een regio ben geweest waar COVID-19 heerst, bij een ander ziekenhuis word je ondervraagd door de bewaker of je klachten hebt, en weer een ander zet mijn werkplek af met linten in het laboratorium zodat ik mijn werk kan doen op veilige afstand van de laboranten. Omdat ik op zoveel plekken kom let ik nu nog meer op mijn gezondheid. Het zal me niet gebeuren dat ik iets oploop.

“Elk lab heeft een eigen workflow. Niet alle bloedbuisjes zijn hetzelfde, niet iedere transportband is dezelfde. Soms is er een transportband die door het hele lab loopt zodat niemand de buisjes hoeft aan te raken. Sommige labs hebben een fysiek rek waar de buisjes terecht moeten komen om te kunnen analyseren. Wat ik fascinerend vind aan het werk is dat mechanica en IT samenkomen. Mijn collega’s en ik zorgen ervoor dat de machines technisch werken en dat de software functioneert zodat de laborant de analyse kan maken. Je hebt elkaar zo hard nodig. Engineer, IT-wizard en laborant. We zijn geen onderhoudsmonteurs, maar de dirigent van de apparaten die deze analyses mogelijk maken. Van vloeistof tot lucht, tot mechanica, tot elektronica en IT. Alles komt samen in deze machines en juist die complexiteit maakt het zo boeiend.”