Testen op antilichamen waardevol in aanpak COVID-19

Bij Roche werken we met veel partijen samen om het gevaar van corona in te dammen. Dat doen we onder andere met het RIVM, zorgprofessionals, wetenschappers en laboratoria. Samen onderzoeken we welke medicijnen effectief zijn tegen Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. En samen zetten we ons in voor de beschikbaarheid van voldoende en betrouwbare testen.

Wel of geen virus

Testen zijn essentieel om de verspreiding van het virus te controleren. In Nederland worden nu op grote schaal moleculaire testen afgenomen. Ook als Roche leveren we daarvoor de testmaterialen.,

Moleculaire testen laten zien of iemand het virus bij zich draagt. Ook als je geen ziekteverschijnselen hebt maar wel al besmet bent, is dat aan te tonen. Wat de testen niet doen, is zichtbaar maken wie Covid-19 al gehad heeft en inmiddels genezen is.

Testen op antilichamen

Met onze Elecsys® Anti-Sars-CoV-2 test is het wél mogelijk om te testen wie eerder Covid-19 gehad heeft. Ín onze ogen is dat een waardevolle aanvulling op de moleculaire testen. Iedereen die van Covid-19 genezen is, heeft hoogstwaarschijnlijk antilichamen in het bloed. Dat hangt onder andere af van de tijd die verstreken is na de ziekte. Antilichamen zorgen voor een gehele of gedeeltelijke immuniteit. Hoe groot die immuniteit is en hoe lang die duurt, dat zijn vragen waarnaar nog veel wetenschappelijke onderzoek gedaan wordt. Als onderzoek uitwijst dat je dankzij die antilichamen vrijwel zeker geen COVID-19 meer kunt krijgen, vorm je als ex-COVID-19 patiënt vrijwel zeker ook geen besmettingsgevaar meer voor je omgeving.

Betrouwbaar en snel toe te passen

Elecsys® Anti-Sars-CoV-2 is een serologische test, een test die wordt uitgevoerd op een bloedmonster. Tijdens de test wordt een reactiestof aan het bloed toegevoegd. Speciale eiwitten hechten zich aan de antilichamen, die daarna licht magnetisch gemaakt worden. Zo worden ze zichtbaar voor de testapparatuur. Al na 18 minuten is er een testresultaat dat nagenoeg 100% betrouwbaar is. De testen kunnen in centrale laboratoria uitgevoerd worden. In Nederland is al een goed verspreid netwerk van laboratoria, die al veel ervaring met de testapparatuur hebben.

Risicogroepen beschermen

Veel mensen willen weten of ze COVID-19 hebben gehad of niet. De Elecsys® Anti-Sars-CoV-2 test kan dat snel en zeer betrouwbaar aantonen, maar niemand absolute zekerheid geven over het wel of niet immuun zijn. De test opent wel goede mogelijkheden voor de aanpak van COVID-19. Het bloed van bloeddonoren die positief getest zijn antilichamen, kan gebruikt worden om risicogroepen te beschermen. De antilichamen in het bloed kunnen geïsoleerd worden en aan de risicogroepen toegediend worden om hun weerstand te ondersteunen.

Testen ondersteunen inzet vaccin

Zolang er geen vaccin gevonden is, moeten we blijven testen: op het virus én op antilichamen. En ook als er wel een vaccin beschikbaar is, blijft testen belangrijk. Hoogstwaarschijnlijk zal een vaccin in de eerste maanden beperkt beschikbaar zijn. Een overweging is om er dan voor te kiezen éérst de mensen te vaccineren, die nog niet geheel of gedeeltelijk beschermend zijn door antilichamen in hun bloed. De Elecsys® Anti-Sars-CoV-2 test kan dan zeer waardevol zijn om het vaccin op een transparante, veilige én efficiënte manier in te zetten.

In de (Engels gesproken) video's op deze pagina wordt het testen op antilichamen verder uitgelegd.

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van deze en andere interessante artikelen? Meld u dan nu aan voor de OneRoche nieuwsbrief

* verplicht veld

U ontvangt ter bevestiging van uw aanmelding een e-mail. Wanneer u deze niet direct ziet, check dan uw spamfilter.

Uw persoonsgegevens worden uitsluitend gebruikt voor verzending van de nieuwsbrief.  U kunt zich te allen tijde uitschrijven via een link onderaan de nieuwsbrief.