Wanneer gebruik je welke SARS-CoV-2 test?

Het Coronavirus 2019, of COVID-19, houdt op dit moment de hele wereld in zijn greep.

Het virus dat de ziekte veroorzaakt heet afgekort SARS-CoV-2 en behoort tot de familie van Coronavirussen. Deze Coronavirussen zijn niet nieuw; we zagen ze al verschillende keren. In 2002/3 beïnvloedde een SARS epidemie de wereld. Ook in 2012 sloeg het Arabische coronavirus (Middle East respiratory syndrome coronavirus) hard toe.  Niet ieder Coronavirus is even gevaarlijk. Minder gevaarlijke varianten veroorzaken elk jaar klachten als hoesten, verkoudheid en keelpijn.

Waarom heeft SARS-CoV-2 zo’n grote impact?

Dit komt omdat de ziekteverwekker nieuw is. Dit betekent dat ons immuunsysteem niet bekend is met het virus en zichzelf dus niet optimaal kan beschermen. Om te overleven moet het virus zich vermenigvuldigen en hiervoor gebruikt het andere cellen. Het Coronavirus klampt zich eerst vast aan een cel met een speciaal eiwit. Dit bevindt zich aan de uiteindes van longcellen. Als longcellen worden aangetast ontstaan ernstige klachten.   Uiteindelijk kunnen deze cellen zelfs doodgaan door een aanval van de viruscellen. Dit kan beschadigingen op de longen veroorzaken en de functie beïnvloeden. Hier komt de naam SARS vandaan: Severe Acute Respiratory Syndrome. Mensen met deze ernstige ademhalingsproblemen hebben beademing nodig op de Intensive Care afdelingen van ziekenhuizen.

Om SARS-CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) snel te detecteren werken we met specifieke diagnostische methodes. De Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) test richt zich op het virus-RNA in neus- of keeluitstrijkjes. Het is daarom erg geschikt voor patiënten die besmet zijn met COVID-19 en die het virus op dat moment door kunnen geven. De test is vooral goed bruikbaar als de patiënt al klachten heeft. Deze test wordt nu wereldwijd gebruikt. Ook een Antigen test kan gebruikt worden om besmette mensen te testen. Met deze test wordt onderzocht of er viruseiwitten te detecteren zijn in de keel of neus. Deze test kan vier corona eiwitten detecteren.

Het is moeilijker om het virus te detecteren als ons immuunsysteem het virus opruimt en  een patiënt aan het herstellen is. Of er sprake is van een reactie van ons immuunsysteem op het virus kunnen we opsporen en vaststellen met een Antibody Test. Betrouwbare testen kunnen helpen om mensen te identificeren die besmet zijn geweest maar die niet zijn gediagnostiseerd. Dat is belangrijk. Deze personen zouden immuun kunnen zijn voor het virus of bij nieuwe besmetting veel mildere symptomen ervaren. Zo iemand kan bijvoorbeeld gaan werken zonder zelf gevaar te lopen of dat te zijn voor anderen. Omdat de test ook duidelijk maakt wie nog niet besmet zijn geweest met het virus, kunnen deze personen prioriteit krijgen bij eventuele vaccinatie. Wanneer 60 tot 70 procent van de bevolking immuun is, zal het virus zich moeilijker verspreiden.

Tijdens een pandemie als COVID-19 zijn betrouwbare diagnostische testen, die zowel gelden voor besmette als herstelde mensen, nodig om het virus te bestrijden. Ze helpen om een nieuwe uitbraak te voorkomen en om belangrijke kenmerken van de ziekte te herkennen.  Diagnostische testen zijn essentieel om de effectiviteit van preventiemaatregelen, behandeling en wereldwijde inperkingsmaatregelen vast te stellen.

Blijf veilig en gezond.