Van chauffeur naar masseur

De samenwerking tussen Roche en The Chairmen at Work startte in 2012 met een pilot stoelmassage. Stoelmassages kunnen bijdragen aan het verlagen van werkgerelateerd ziekteverzuim en stress in de organisatie. Sindsdien worden elke week stoelmassages in Woerden gegeven en maken vele collega’s hier gebruik van.  The Chairmen at Work is een platform voor mensen met een visuele beperking opgericht door Joost Rigter. Het platform verbindt bedrijven en stoelmasseurs met elkaar. Charlie Sluis is één van hen en de vaste masseur bij Roche. Celia Noordegraaf (head of corporate communications bij Roche) vraagt hem hoe hij in dit vak terechtgekomen is en wat het precies inhoudt.

Tot mijn dertigste was ik vrachtwagenchauffeur, vertelt Charlie. Maar op een gegeven moment ging dat niet meer, omdat ik steeds slechter ging zien en horen.  Ik heb het Syndroom van Usher, een aandoening met een grillig verloop. Nadat ik stopte als vrachtwagenchauffeur, heb ik nog een jaar of tien bij twee andere bedrijven gewerkt. Tot dat opeens niet meer ging. Eind 2006 kon ik nog Sinterklaasgedichten lezen, kort daarna kon ik bijna niets meer zien. Ik moest mijn leven weer helemaal opnieuw vormgeven. Omdat ik graag sportte, kreeg ik de tip om daar iets mee te gaan doen. Toen ben ik een opleiding sportmassage gaan doen. Daar zat ook een onderdeel stoelmassage bij. Dat vond ik eigenlijk het leukst. Je gaat naar bedrijven toe en komt met veel mensen in aanraking. In 2010 startte ik mijn eigen bedrijf, NeRuSch. Dat staat voor NekRugSchoudermassage.

Platform

Toen Charlie aan de basisrevalidatie begon, was Joost Rigter daar bijna klaar. Via via hoorde Charlie dat Joost bezig was een platform op te richten om stoelmasseurs met een visuele beperking makkelijker in contact te brengen met bedrijven. Ze gingen samenwerken en in 2012 haalden ze hun eerste grote opdracht binnen bij de ING. Inmiddels werken er ongeveer 15 masseurs bij Chairmen at Work en weten bedrijven hen steeds beter te vinden. Joost geeft veel workshops in het bedrijfsleven en ook Charlie is een ambassadeur voor het platform. Hun missie is te laten zien dat er veel meer mogelijk is met een visuele beperking, dan je zou denken. Ook met een visuele handicap kun je zinvol werk doen dat bij je past.

Lekker in je vel

Eén dag in de week is Charlie Sluis bij Roche Nederland in Woerden. In 2017 zijn er 113 medewerkers bij hem geweest en heeft hij zo’n 600 stoelmassages gegeven bij Roche. Zo’n 50 tot 70 mensen komt regelmatig terug.  ‘Kun je nog wel werken, nadat je je zo heerlijk hebt ontspannen?’, vraag ik. Charlie lacht. Na afloop moet je goed water drinken om afvalstoffen af te voeren. Anders kun je inderdaad suf worden. Ook is het belangrijk om regelmatig te gaan. Dan went je lichaam eraan om zich te ontspannen. Het doorbloedingsproces verbetert structureel, waardoor je lekkerder in je vel zit. Het doel is de spanning uit je lichaam te krijgen. Vaak zitten mensen toch verkeerd achter hun scherm of in een verkrampte houding. Tijdens de massage word je je daarvan bewust en krijg je tips om daar wat aan te doen. Bij echt fysieke klachten verwijzen we door naar de huisarts of fysiotherapeut’.

Nieuw

Om dit vak uit te oefenen, moet je regelmatig bijscholingen doen. Charlie leest veel om bij te blijven. In de loop van de tijd heeft hij allerlei opleidingen gedaan. Er komen telkens nieuwe technieken bij. Charlie kiest een aanpak waarbij hijzelf zich goed voelt én zijn klanten.  ‘Als je op latere leeftijd blind wordt, word je eigenlijk opnieuw geboren’, zegt Charlie. Tijdens de basisrevalidatie heb ik opnieuw met de computer leren omgaan met behulp van spraakherkenning. Daardoor kan ik nu gewoon mailen, mijn website bijhouden en van alles doen om mijn bedrijf te runnen’.

Ontspanning

Om een goed verhaal te kunnen schrijven, moet je natuurlijk zelf ook wel ervaren wat het inhoudt. Wat moet je aan bijvoorbeeld? Een eenvoudig t-shirt, zegt Charlie. Wij masseren niet met olie op de huid. Hij wijst hoe ik op de stoel moet gaan zitten en gaat van start. Ik vind het in het begin best een beetje confronterend en ook eng. De rug-, nek- schoudermassage brengt herinneringen terug aan de pijnen uit het verleden. Als dit maar geen pijn gaat doen… Daarna voel ik opluchting en ontspanning. Dit voelt eigenlijk best prettig. Na afloop geeft Charlie tips om een dreigende schouderblessure te voorkomen. Probeer eens of je de muis van je computer ook met de linkerhand kunt bedienen. Ik denk dat ik binnenkort nog maar eens ga!