“Ervoor zorgen dat de beste therapie bij de juiste patiënt op het juiste moment komt.”

Sietse van Steenis – Medical Manager Oncologie

Wat is HER2-positief borstkanker?

HER2 staat voor Humaan Epidermale groeifactor Receptor 2. HER2-positieve borstkanker is zeer agressief. Bij een HER2-positieve tumor in de borst is er sprake van overmatig veel HER2-eiwit op de tumor. Het HER2-eiwit bevindt zich aan het oppervlak van gezonde cellen en speelt een belangrijke rol in hun natuurlijke levenscyclus. Het eiwit zorgt er namelijk voor dat cellen kunnen groeien en delen. Maar bij grote hoeveelheden HER2 kunnen cellen overmatig delen en ontstaat er kanker. HER2-positief komt voor bij één op de vijf vrouwen. Het risico op overlijden is groot wanneer de patiënt niet op tijd wordt behandeld.

Symptomen van borstkanker

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 14.500 mensen borstkanker.
Symptomen van borstkanker zijn:
– Een knobbeltje of zwelling in de borst of de oksel
– Verandering van de vorm van de borst of van de huidstructuur
– Veranderingen aan de tepel, bijv. ingetrokken tepel, uitslag of vochtafscheiding

Vroegtijdige behandeling borstkanker

In Nederland overlijden jaarlijks ruim 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Het is belangrijk zo snel mogelijk het type en het stadium van borstkanker te herkennen. Wanneer borstkanker vroegtijdig wordt gediagnosticeerd en behandeld, is het goed mogelijk de ziekte te genezen. De afgelopen vijftien jaar zijn er significante ontwikkelingen gaande in de behandeling van HER2-positief. Deze gerichte behandelingen hebben de overlevingskansen voor borstkankerpatiënten met HER2-positief aanzienlijk verbeterd. Desondanks slaat de therapie bij één op de drie patiënten met HER2-positief niet aan. Bovendien is het risico van terugval bij deze patiënten groot. Chirurgie slaat bij borstkanker in een vroeg stadium veelal goed aan. Met een neoadjuvant behandeling, een behandeling voorafgaand aan de operatie, kan de tumor succesvol krimpen. Door een adjuvante behandeling, een behandeling ná de operatie, worden eventuele overgebleven kankercellen ‘opgeruimd’.

Geavanceerde methode

Doordat er meer kennis komt over de ontwikkeling van kankercellen, ontstaan er nieuwe en betere behandelmethodes. Het ideale medicijn voor de behandeling van kanker is een middel dat alleen die cellen uitschakelt die kwaadaardig zijn. Ook wel targeted therapy genoemd. Bij borstkanker gaat het om tumorkenmerken als HER2-receptoren (een ‘bindingsplaats’ voor de HER2-eiwitten). Tegen deze specifieke kenmerken is met succes een aantal geneesmiddelen ontwikkeld. Het effect hiervan is dat het delen van slechte cellen rechtstreeks geremd wordt en dat de afweer van de patiënt wordt ingeschakeld om de tumorcellen op te ruimen, zónder dat gezonde cellen worden aangetast.