Reuma in het algemeen 1


Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen en het bijbehorende bindweefsel. Veel reumapatiënten ervaren pijn en stijfheid in hun gewrichten of spieren. Bewegen kan hierdoor lastig zijn. Ook vermoeidheid komt veel voor. De precieze oorzaak van de meeste vormen van reuma is onbekend. Reumatische ziekten zijn vaak chronisch, wat betekent dat de ziekte langdurig aanhoudt en moeilijk tot niet geneesbaar is. Wel zijn er behandelingen mogelijk om de klachten te verminderen.

Reuma kan worden onderverdeeld in 3 hoofdcategorieën:

  • Ontstekingsreuma: hierbij lopen gewrichten schade op door ontstekingsreacties in het lichaam. Ongeveer 420.000 mensen in Nederland lijden aan deze vorm van reuma.
  • Slijtagereuma: bij slijtagereuma, bekender als artrose, wordt het kraakbeen in de gewrichten steeds slechter, waardoor botten op elkaar komen. Dat veroorzaakt pijn. Maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders hebben artrose.
  • Wekedelenreuma: hieronder vallen aandoeningen aan spieren, banden, pezen en gewrichtskapsels. Ongeveer 240.000 mensen in Nederland hebben de diagnose wekedelenreuma gekregen.

Het is een misvatting om te denken dat alleen ouderen last kunnen krijgen van reuma. De ziekten kunnen iedereen treffen, ook kinderen. Meer dan 60% van de reumapatiënten is jonger dan 65 jaar. Reuma komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma.

Cijfers2

  • Bijna 2 miljoen Nederlandse volwassenen hebben reuma. Ook 3.000 kinderen lijden aan de ziekte. Wereldwijd kampen 35 tot 70 miljoen mensen met reuma.
  • Er zijn 1,1 miljoen artrose-patiënten, 420.000 mensen met ontstekingsreuma en 240.000 mensen met wekedelenreuma.
  • 58% van mensen die kampen met een ernstige vorm van reuma heeft een betaalde baan. Bij mensen zonder reuma is dit 79%.
  • Reuma kan ervoor zorgen dat mensen niet meer kunnen werken. In Nederland geldt dit voor 280.000 mensen.
  • De maatschappij heeft jaarlijks een kostenpost van 15 miljard euro door reuma, vanwege productieverlies door ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.
  • De medische kosten voor reumapatiënten zijn op jaarbasis 3,2 miljard euro. Dat geld wordt onder andere besteed aan artsenbezoek, medicijnen, onderzoek, fysiotherapie en ziekenhuisopname.

Lees meer over Reumatoïde artritis, Giant Cell Arteritis, Jeugdreuma en over waar Roche aan werkt.

Reumatoïde artritisGiant Cell ArteritisJeugdreuma (pJIA, sJIA)Waar werken we aan

Referenties

1 Feiten over reuma, Reumafonds
2 Feiten en cijfers, Reumafonds
3 Heb ik reuma?, Reumafonds
4 Patiëntenverenigingen, Reumafonds