Geneesmiddelenvervalsing

Nieuwe wetgeving moet vervalste medicijnen voorkomen

Soms duiken er vervalsingen op van merkgeneesmiddelen. Die bevatten dan een afwijkende hoeveelheid werkzame stof, een heel andere werkzame stof of helemaal geen werkzame stof. Ook van de geneesmiddelen van Roche worden incidenteel vervalsingen ontdekt.

Europese wet tegen geneesmiddelenvervalsing

Om vervalste geneesmiddelen in de reguliere geneesmiddelenketen tegen te gaan is Europese wetgeving opgesteld (Falsified Medicines Directive). Roche Nederland is voorstander van deze wetgeving. Soms denken mensen dat vervalste geneesmiddelen niet voorkomen in de reguliere geneesmiddelenketen in Nederland. De afgelopen jaren zijn echter wel degelijk vervalste Roche-producten aangetroffen in Nederland. Voor zover bekend zijn er geen patiënten behandeld met deze vervalste producten.

Vervalsingen ontdekt

In december 2016 zijn 19 verpakkingen van een vervalst product ontdekt bij een Nederlandse paralleldistributeur. Het vervalste product bevatte geen werkzaam bestanddeel en was niet steriel. In september 2017 zijn 200 verpakkingen vervalsingen van een ander product ontdekt. Voor zover bekend zijn er geen patiënten behandeld met het vervalste product. Ook in 2019 is een vervalsing ontdekt. In alle gevallen is de vervalsing door de betreffende paralleldistributeur conform de richtlijnen aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gemeld.

Uniek serienummer

De verschillen tussen het originele en vervalste product zijn klein, waardoor het lastig is om op basis van een visuele inspectie een vervalsing te ontdekken. Daarom is het goed dat vanaf februari 2019 wetgeving geïmplementeerd is waardoor op elke verpakking van een UR-geneesmiddel een uniek serienummer moet staan. Tevens komt op elke verpakking een 2D-datamatrix welke het unieke serienummer bevat. De serienummers worden door de fabrikant geüpload in een centrale Europese database. Apotheken dienen elke verpakking voor afleveren te gaan scannen om de echtheid van het geneesmiddel te verifiëren in het Nationaal Medicijnen Verificatie Systeem (NMVS). Het NMVS is gekoppeld aan de centrale Europese database.

Medical Information

Denkt u dat u een vervalsing van een medicijn van Roche heeft? Of heeft u een andere vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de afdeling Medical Information van Roche Nederland, via telefoonnummer 0348-438171.