Blaaskanker

Tot voor kort werden patiënten met blaaskanker voornamelijk behandeld met traditionele chemotherapie. In Nederland is nu ook immuuntherapie beschikbaar voor mensen met blaaskanker. Ook Roche onderzoekt de behandelmogelijkheden met immuuntherapie.

Wat is blaaskanker?

Blaaskanker ontstaat meestal vanuit het slijmvliesweefsel van de blaaswand. Soms groeit de tumor door naar de blaasspier. Dan hebben we het over een spierinvasief groeiende tumor. Blaaskanker staat in de toptien van kankervormen die wereldwijd het vaakst voorkomen. In Nederland hebben ongeveer 7.000 mensen blaaskanker. Vaak zijn het mannen tussen de 60 en de 85 jaar.

Oorzaken van blaaskanker

Rokers hebben meer kans op blaaskanker. Ook chronische urineweginfectie en nier- en blaasstenen worden vaak in verband gebracht met blaaskanker. In bepaalde families komt een erfelijke vorm van blaaskanker voor. Mensen die veel in aanraking zijn geweest met aromatische aminen lopen een hoger risico op blaaskanker. Deze stoffen worden onder meer gebruikt in de textiel- en plasticindustrie.

Behandeling van blaaskanker

Er is in de afgelopen 30 jaar weinig vooruitgang geboekt in de behandeling van vergevorderde blaaskanker. Er was de keuze uit chemotherapie, bestralen en het chirurgisch verwijderen van de tumor.

Immuuntherapie

Sinds 2017 zijn in Nederland de eerste immuuntherapieën beschikbaar voor patiënten met gevorderde blaaskanker. Deze therapie zorgt ervoor dat de camouflage die kankercellen gebruiken wordt opgeheven. Zo kunnen de eigen afweercellen de kankercellen herkennen als vreemde cel en deze vervolgens vernietigen.