Controleer uw zicht

Het Amsler-raster, een eenvoudig hulpmiddel

Met behulp van een Amsler-raster houdt u uw gezichtsvermogen in de gaten. Een Amsler-raster is een eenvoudig hulpmiddel wat gebruikt wordt om te controleren op tekenen van oogschade. Deze oogschade wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie (LMD) of andere oogaandoeningen. Met behulp van een Amsler-raster controleert u gemakkelijk uw zicht in het comfort van uw eigen huis of zelfs onderweg.

Normaal

Vervormd

  1. Wanneer u normaal gesproken een bril draagt, houd deze dan op tijdens het bekijken van het raster.

  2. Bedek één oog om het zicht van het andere oog te controleren.

  3. Houd het raster op een normale leesafstand - ongeveer 35 cm.

  4. Kijk rechtstreeks naar het punt in het midden van het raster.

  5. Herhaal stappen 1-4 om het andere oog te controleren.

Neem contact op met uw huisarts wanneer u wazige of golvende lijnen en donkere of wazige plekken ziet.

Een manier om de veranderingen in uw zicht bij te houden, is door gebruik te maken van het Amsler-raster en uw symptomen bij te houden in een dagboek. Het is belangrijk om het zicht in beide ogen te controleren: het oog dat is aangetast en het gezonde oog. Op dekunt u een aanvullende zelfstest doen.

Vertel uw huisarts over verslechterd of verbeterd zicht. Uw arts kan andere testen uitvoeren om uw voortgang te kunnen volgen.

M-NL-00001657

Meer verhalen

Bekijk alle verhalen

M-NL-00001657

Deze website met het internetadresbevat informatie die is bedoeld voor een breed publiek en is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

ContactRoche InternationaallinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeOver RocheMedicijnenWerken bijMediaVerhalenPrivacy policyLegal statement (gebruiksvoorwaarden)Meld bijwerkingen