November longkankermaand

Luuk den Boer: "Doelgerichte therapieën snel bij patiënten krijgen, dat is mijn doel als Patient Access Manager"

November is wereldwijd uitgeroepen tot Lung Cancer Awareness Month. In deze maand besteden we extra aandacht aan mensen die met deze ziekte te maken krijgen. Er zijn immers nog zo veel stappen te zetten binnen dit ziektebeeld. In Nederland is longkanker nog steeds een vorm van kanker waar veel mensen aan doodgaan. En toch is er ook steeds meer hoop en perspectief.

“De ontwikkelingen binnen de behandeling van longkanker volgen zich in rap tempo op. Op basis van DNA-onderzoek wordt in sommige gevallen bijvoorbeeld een specifieke mutatie in de longkankertumor ontdekt. Met deze informatie is het soms mogelijk behandelingen toe te passen die op deze specifieke mutatie hun werk doen. Dit type behandelingen noemen we ook wel doelgerichte therapie”, zegt Luuk den Boer, Patient Access Manager bij Roche.  

“Momenteel zijn de meeste doelgerichte therapieën in Nederland alleen beschikbaar voor de behandeling van uitgezaaide longkanker, maar inmiddels wordt de toepassing van doelgerichte therapie ook onderzocht wanneer er nog geen uitzaaiingen zijn. Hierbij blijft het van belang om – in zowel de latere als de vroegere longkankerstadia – de juiste diagnostiek toe te passen. Zo kunnen we patiënten die mogelijk baat hebben bij deze innovatieve behandelingen tijdig identificeren.”

“Bij Roche zet ik mij als Patient Access Manager in om dergelijke doelgerichte therapieën snel bij patiënten te krijgen. Daarvoor is het nodig dat deze middelen vergoed worden. Ik spreek dan ook met onder andere de beroepsgroep, zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen en het Zorginstituut of deze therapieën in het basispakket kunnen worden opgenomen, zodat patiënten daadwerkelijk toegang krijgen tot deze middelen. Ik doe dit iedere dag met veel passie, ook als november weer voorbij is.”


M-NL-00001888

Meer verhalen

Bekijk alle verhalen

Deze website met het internetadresbevat informatie die is bedoeld voor een breed publiek en is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland.

ContactRoche InternationaallinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeOver RocheMedicijnenWerken bijMediaVerhalenPrivacy policyLegal statement (gebruiksvoorwaarden)Meld bijwerkingen